top of page

10 år senere: Syrien er uegnet til hjemsendelse

Opdateret: 29. mar. 2021

FN-rapport beretter om ekstrem vold fra både den syriske regering og oprørere. Danmark er alligevel parat sende flygtninge tilbage til det krigshærgede land.På tærsklen til 10-årsdagen for den syriske konflikt kritiserer en FN-rapport fortsat de stridende parters overskridelse af grundlæggende menneskerettigheder for kortvarig politisk gevinst eller under påskud af at bekæmpe terrorisme. Alligevel er Danmark som det eneste land i Europa parat til at hjemsende syriske flygtninge til Damaskus. Udlændinge- og Integrationsministeriet oplyser i en pressemeddelelse, at omkring 350 syriske flygtninges behov for beskyttelse skal genvurderes med henblik på hjemsendelse. Ifølge Dansk Flygtningehjælp har 170 syrere i 2020 enten fået inddraget eller nægtet forlængelse af deres opholdstilladelse i Danmark i 1. instans af Udlændingestyrelsen. Regeringen har siden juni 2020 presset på for at hjemsende syriske flygtninge til Damaskus. Beslutningen strider mod internationale anbefalinger.

Krigsforbrydelser og folkedrab En 20 sider lang rapport er udarbejdet af en uafhængig international undersøgelseskommission for FN’s Menneskerettighedsråd. Rapporten beretter om ”den mest afskyelige overtrædelse af international humanitær og menneskerettighedslov begået mod civilbefolkningen i Syrien siden marts 2011”. Den udførlige rapport er netop offentliggjort og bliver fremlagt for menneskerettighedsrådet den 11. marts – fire dage før 10-årsdagen for det syriske regimes brutale nedslagtning af mennesker ved en demonstration i den syriske by Daraa. ”Overtrædelserne kan betyde forbrydelser mod menneskeheden, krigsforbrydelser og andre internationale forbrydelser,” herunder folkedrab, lyder rapporten, der bygger på 60 undersøgelser, 8.000 interviews og oplysninger om 3.200 konkrete overgrebsmænd.

Vold, bomber og kemiske angreb – Børn, kvinder og mænd i Syrien har betalt prisen for at en brutal autoritær regering har udløst ekstrem vold for at dæmpe uenighed, udtaler formand for kommissionen, Paulo Pinheiro. Efter ti år er mere end halvdelen af ​​befolkningen fordrevet enten internt eller eksternt, byer er blevet til ruiner, og væbnede aktører udnytter stadig befolkningen. Syriske familier i befolkningstætte områder har lidt under enorme luft- og artilleribombardementer; de har udholdt angreb af kemiske våben, og måttet udholde belejringer, der har ført til sult og bremset nødhjælp.

Commentaires


bottom of page