”100%fremmed?” gæster Aarhus: Oplev lokal og national flygtningehistorie i stor udstilling
Det kunst-dokumentariske projekt ”100%fremmed?” har bedt 20 aarhusianere med flygtningebaggrund om at fortælle deres personlige historie. Portrætterne repræsenterer statistisk den gruppe af mennesker, der er kommet til Aarhus som flygtninge.
”100%fremmed?” skaber på sin rejse gennem Danmark nye portrætter i hver by, som udstillingen besøger. I Aarhus udvides udstillingen med 10 portrætter af borgere bosat i Gellerupparken og 10 af borgere fra hele Aarhus Kommune.
”Vi har spurgt dem, hvordan de forholder sig til begreber som fremmedhed og tilhørsforhold. Hvor fremmede føler de sig egentlig? 100% dansk? 100% fremmed? Kan man overhovedet angive det i procent?” skriver arrangørerne om udstillingen. Tre af personer har i marts måned fortalt deres historier i interviews her på netavisen (se links i bunden af artiklen).
Udstilling i 20 byer
”100%fremmed?” lægger vejen forbi 20 danske byer i 2018-2019 og kan til sidst præsentere 250 portrætter fra hele landet. Med 100% FREMMED? kommer man tættere på disse mennesker og deres personlige fortællinger om tilhørsforhold, længsler, drømme og minder, holdninger til samfund, køn, kultur og religion. Således opdateres historien om Danmark med nuancerede, mangfoldige og personlige fortællinger af og om danske borgere med flygtningebaggrund.
Flere arrangementer under udstillingen i Aarhus
Der er fernisering på udstillingen torsdag den 4. april kl. 16.00 i Rådhusparken, hvor kulturrådmand Rabih Azad-Ahmed holder åbningstale. Bagefter kan man gå på opdagelse efter Rahibs portræt, da han er udstillet som en af de lokale borgere.
Fredag 5. april og torsdag 11. april kl. 17-18 er der vandring i udstillingen, hvor man møder nogle af deltagerne. Vandringen gennem 60 års dansk flygtningehistorie starter i 1956 med de første flygtninge fra Ungarn og bevæger sig frem til i dag, hvor mange kommer fra Syrien.
Den 8.-12. april er der skoleforløb på Børnekulturhuset, hvor eleverne møder nogle af deltagerne fra udstillingen.
Grundlæggende føler jeg mig hjemme i Danmark, men det påvirker mig, når jeg kan mærke, at jeg bliver stemplet som en fremmed. Manilla Ghafuri, dansk-afghaner
”Det er vigtigt for mig at få muligheden for at møde folk ansigt til ansigt rundt om i hele landet og bruge min stemme som flygtning og som menneske. Grundlæggende føler jeg mig hjemme i Danmark, men det påvirker mig, når jeg kan mærke, at jeg bliver stemplet som en fremmed. De personlige møder er det bedste middel til at rykke ved stereotyperne”, fortæller Manilla Ghafuri, 24 år, som kom hertil fra Afghanistan i 2001.
Teaterinstruktør Hans Rønne vil sammen med en gruppe af deltagere invitere publikum helt tæt på, når de tidligere flygtninge fra scenen på Teater Katapult fortæller deres personlige historier i påskeugen.
• Læs mere om programmet for udstillingen i Aarhus.
Fakta om ”100 % fremmed?”
• Projektet begyndte med 100 historier om flygtninge, der var kommet til Danmark og er bosat i København, og er siden blevet udvidet med historier fra og udstillinger i bl.a. Randers, Skagen og Sønderborg. • Udstillingen i Aarhus åbner i Rådhusparken den 4. april 2019 og vises frem til den 28. april 2019. • Fra Aarhus rejser projektet videre til bl.a. Viborg, Vejle, Herning og Bornholm. • Du kan læse mere om projektet og se alle historierne her.
Interviews på Sameksistens.dk med flygtninge, der portrætteres i ”100%fremmed?”
• Elina fra Argentina holder af friheden i Danmark, men savner åbenhed over for det fremmede, Sameksistens.dk, 04-03-2019
• Bosnisk flygtning og fitnesscenterleder: Sport og smil binder mennesker sammen, Sameksistens.dk, 14-03-2019
• Somalisk mor kæmper for, at unge med somalisk baggrund bliver en del af samfundet, Sameksistens.dk, 25-03-2019