top of page

Advokat blev forsøgt dræbt - nu får hun menneskerettighedspris

Bremserne var skåret over på Aiman Umarovas bil og hun kørte galt. Det lykkedes dog at komme ud af bilen, inden den brændte ud. Advokaten forsvarer personer, der er får krænket deres trosfrihed.Aiman ​​​​Umarova forsvarer dem, som andre ikke tør forsvare. Hun er blevet forsøgt dræbt i, hvad hun er overbevist om, var en falsk bilulykke. Nu modtager den modige advokat fra Kasakhstan Stefanus-prisen 2024 fra den norske menneskerettighedsorganisation Stefanus-alliancen.

- Jeg er overvældet over at blive værdsat af nogen i et land langt væk fra mit eget, siger Aiman ​​Umarova i et videointerview fra Almaty, Kasakhstans kommercielle hovedstad.

Det fortæller Stefanus-alliancen i en pressemeddelelse.

Stefanus-prisen uddeles hvert andet år til en eller flere personer, der har markeret sig i kampen for religionsfrihed og andre menneskerettigheder. Prisen, der blev uddelt første gang i 2005, består af 10.000 euro. Uddelingen finder sted i Oslo den 13. maj.

 

Udfordrer magten

Den førende menneskerettighedsadvokat i Kasakhstan har udfordret magtapparatet i sit eget land i en række krævende sager. Hun forsvarer blandt andet mennesker, der er uretfærdigt forfulgt under love mod ekstremisme og terrorisme. Og hun forsvarer minoriteter fra forskellige religioner mod diskrimination.

Umarova har forsvaret mennesker, der flygter fra folkedrabet i Xinjiang i nabolandet Kina. En af dem er Sayragul Sauytbay, der fra sit eksil har bidraget til dokumentation om grusomhederne i Xinjiang.

Hun har desuden stået for kampagner for at sprede information og skabe offentlig bevidsthed om menneskerettighedskrænkelser. Umarova har også startet sin egen NGO - Human Rights Lawyers - af menneskerettighedsforkæmpere. Blandt disse er en gruppe forsvarsadvokater, der er villige til at risikere deres liv ved at tage sager, ingen andre tør tage. Umarova er deres mentor.

 

Kunne have mistet sit liv

I maj 2020 kunne Umarova selv have mistet sit liv under en biltur. Bremserne svigtede. Men det lykkedes advokaten at komme ud, inden bilen var helt udbrændt.

- Bremserne var skåret over. Jeg fortalte politiet, hvem jeg troede, der stod bag, og som ville såre mig. Men politiet gjorde ingenting, siger Umarova og tilføjer: - Jeg vil altid risikere mit liv for menneskerettighederne. Mange af mine klienter er fængslet af dommere, der opfører sig som dukker i et dukketeater, siger Umarova.

 

コメント


bottom of page