’Afviste asylansøgere sidder fastlåst i op til 18 år’
Lørdag den 20. juni er det FN’s Internationale dag for flygtninge. For 14. år i træk demonstrerer organisationen Kvinder i Sort på dagen for asyl til de afviste asylansøgere, som fortsat ikke kan tilbagesendes, og som har årelange ophold i asylsystemet bag sig.
Kvinder i Sort er et internationalt fredsnetværk af kvinder mod krig, militarisme og terrorisme. Initiativet stammer fra israelske kvinder, der i januar 1988 mødtes for at protestere mod besættelsen af Palæstina.
Kvinderne protesterer mod de lange ophold i det danske asylsystem, hvor nogle afviste asylansøgere har siddet i op til 18 år, lyder organisationens pressemeddelelse:
”Per 2. juni 2020 er der ifølge Rigspolitiet 596 afviste asylansøgere i ”fastlåst udsendelsesposition”. Blandt disse er mindst 110 børn. Mange er anbragt – på ubestemt tid – i udrejsecentrene Sjælsmark og Kærshovedgaard.”
”Disse flygtninge har gennem årene ikke kunnet udsendes på grund af situationen i deres hjemlande. Mange af børnene er født her og opvokset i asylsystemet – og bor nu med familier i Udsendelsescenter Sjælsmark, hvorfra de over sommeren flyttes videre til Udsendelsescenter Avnstrup efter års kritik af forholdene i Sjælsmark.”
Pressemeddelelsen fortsætter:
”Politisk er formålet bag udsendelsescentrene at skabe så utålelige vilkår for de afviste asylansøgere, at de presses til at rejse hjem frivilligt. Denne inhumane strategi virker dog ifølge Rigspolitiet og Dansk Røde Kors ikke, og børn og voksne kan se frem til at sidde i centrene i årevis, eventuelt på livstid, da der ingen lovgivning om varighed er på området.”
Demonstrationen afvikles i samarbejder med Amnesti Nu og finder sted ved Rundetårn i København.
”Deres liv er også vores ansvar. De skal have opholdstilladelse, der sikrer, at de endnu kan få et menneskeværdigt liv,” slutter pressemeddelelsen.