top of page

Amnesty: Lad borgere være værter for kvoteflygtninge

Amnesty International Danmark vil med et forslag hjælpe den kommende regering på gled med igen at modtage kvoteflygtninge. De opfordrer til at involvere befolkningen i civilsamfundet tager ansvar for at kvoteflygtninge bliver en del af samfundet. Modellen kaldes ’community sponsorships for refugees’ og skal ses som et supplement til kvoteflygtningeordningen.

Modellen har skabt gode integrationsresultater for nyankomne flygtninge i lande som Canada, England og Irland, der allerede har implementeret modellen. Her har kvoteflygtninge gennem samarbejdet fået større kulturforståelse og hurtigere adgang til jobmarkedet.

– Vi opfordrer den nye regering til at undersøge denne model nærmere i en dansk kontekst, lyder det fra Amnesty.

Gennem ”community sponsorship” kan helt almindelige borgere blive direkte involveret i at hjælpe flygtninge med at ankomme og falde til i et nyt land.

Selv om sponsorprogrammerne varierer fra land til land skal sponsorerne typisk skaffe penge, indgå en aftale med deres regering og sørge for en bolig, inden flygtningene ankommer. Sponsorerne er også ansvarlige for, at børn bliver tilmeldt en skole, og at de nyankomne får adgang til lægehjælp samt andre praktiske ting.

Amnesty peger på, at modellen har vist sig funktionsdygtig i nyere historie: I slutningen af 1970’erne oprettede Canada verdens første community sponsorship-system i kølvandet på den amerikanske krig i Vietnam. Siden da er programmer blevet foldet ud i adskillige andre lande – herunder Argentina, Australien, Irland, New Zealand, Spanien, Storbritannien og USA.

Comentários


bottom of page