top of page

Asia Bibis frifindelse giver håb til blasfemidømte

Asia Bibi blev dømt til døden med anklage om at have talt nedsættende om profeten Muhammad. Sagen havde intet på sig, og hun blev frikendt af Pakistans Højesteret 9 år efter dødsdommen.


Pressefoto: Kristeligt Dagblads Forlag


Asia Bibi er en af bedst kendte personer, der er blevet dømt for at overtræde Pakistans hårde blasfemilove. Hun blev i 2010 idømt dødsstraf med anklage om at have fremsat nedsættende bemærkninger om profeten Muhammed.

Sagen påkaldte sig i de følgende år megen omtale i medier i både Pakistan og udlandet, og hun blev et billede på de flere hundrede mennesker, der er blevet idømt strenge straffe for blasfemi i Pakistan.

Asia Bibis advokat ankede dødsdommen, og i oktober 2018 blev hun frikendt ved Pakistans Højesteret. Frifindelsen medførte så voldsomme protester, at sagen på ny kom op i den øverste domstol i januar 2019, hvor frifindelsen blev stadfæstet. Nogle måneder senere fik hun opholdstilladelse i Canada, hvor hun nu bor med sin familie.Slæbte hende udenfor og tævede hende

Sagen mod den dengang 38-årige Asia Bibi går tilbage til juni 2009, hvor hendes naboer i landsbyen Ittanwala i Punjab-provinsen beskyldte hende for at have fremsat nedsættende bemærkninger om profeten Muhammed under et skænderi, der opstod, da kvinderne var ude på en mark for at plukke frugt. Fem dage senere spredte en lokal moské påstande om, at Asia Bibi havde handlet blasfemisk, og en gruppe mennesker samlede sig ved hendes hjem, trængte ind i boligen og slæbte hende udenfor, hvor de tævede hende – inden politiet, der havde overværet optøjerne, arresterede hende.

Et år senere blev hun idømt dødsstraf, selv om hun afviste alle anklager – og på trods stærk modstand fra nationale og internationale menneskerettighedsgrupper.


Blasfemilov misbruges til forfølgelse af minoriteter

Asia Bibis advokat ankede dødsdommen, og der blev i de følgende år skrevet utallige artikler om hendes sag i en lang række lande.

Hendes dom og flere andre sager gav ligeledes anledning til national og international kritik af Pakistans blasfemilove – bl.a. opfordrede Europa-Parlamentet i 2014 Pakistan til at give Asia Bibi amnesti, ligesom parlamentet kritiserede, at ”de kontroversielle blasfemilove” i stigende grad anvendes som våben mod sårbare mindretalsgrupper, herunder ahmadiyya-muslimer og kristne i Pakistan.


Frifindelse medfører omfattende protester

I oktober 2018 blev Asia Bibis anke efter flere års venten behandlet ved Pakistans Højesteret. Her blev hun frikendt, da der ifølge dommen ikke var hold i anklagerne om blasfemi.

Frifindelsen medførte omfattende protester. Demonstranterne, anført af tilhængere af det islamistiske parti Tehreek-e-Labbaik Pakistan (TLP), var utilfredse med, at Asia Bibi ikke blev henrettet. Partiet opfordrede til civil uorden og vold og til at dræbe dommerne, der havde frikendt Asia Bibi.

Flere hundrede demonstranter blev arresteret i forbindelse med urolighederne, der stod på i tre dage, og som var særligt voldsomme i Punjab-provinsen. Her blev hovedveje spærret, biler og busser blev sat i brand, og mange kontorer, virksomheder og skoler var nødt til at holde lukket.


Pakistans Højesteret stadfæster Asia Bibis frifindelse

Urolighederne stoppede først, da regeringen meddelte, at den ikke ville modsætte sig en begæring om at lade Højesteret vurdere Asia Bibis løsladelse igen.

Sagen blev behandlet igen i januar 2019, og her stadfæstede Pakistans Højesteret frifindelsen af Asia Bibi, som blev holdt i ”beskyttende varetægt”, mens hun ventede på den endelige afgørelse.

I maj 2019 lykkedes det Asia Bibi at blive genforenet med sin mand, Ashiq Masih, og døtrene Esham og Esha i Canada, hvor familien har fået opholdstilladelse.


Store omkostninger ved at støtte personer anklaget for blasfemi

Sagen mod Asia Bibi viste også, at det kan have store omkostninger at støtte personer, som anklages for blasfemi. To højtstående personer i Pakistan mistede begge livet, fordi de åbent talte Asia Bibis sag. Den ene var guvernøren i Punjab-provinsen, Salman Taseer, som blev dræbt af en af ​​sine egne sikkerhedsvagter i januar 2011, fordi han offentligt appellerede til Pakistans præsident om at benåde Bibi. Drabsmanden, Malik Mumtaz Hussain Qadri, blev henrettet i 2016.

Den anden var Pakistans minister for minoritetsanliggender, Shahbaz Bhatti, som også støttede Asia Bibi og desuden opfordrede til en reform af Pakistans blasfemilove. Han blev skudt i marts 2011.


Comments


bottom of page