top of page

Avis: Donald Trump har gjort yderligtgående anti-muslimske holdninger mainstream i USA

Mens den tidligere republikanske præsident George W. Bush og de seneste republikanske præsidentkandidater, John McCain og Mitt Romney, alle har afvist anti-islamisk retorik som værende uamerikansk, så har den republikanske kandidat ved dagens præsidentvalg i USA, Donald Trump, ikke blot gjort anti-muslimsk retorik, men også forslag, der er direkte vendt mod muslimer, til en del af sin kampagne for at blive USA’s næste præsident.

The Washington Post skrev i en artikel for et par dage siden, at yderligtgående anti-muslimske konspirationsteorier er blevet gjort mainstream i USA – via Donald Trump.

“Vi beder om øjeblikkelig standsning af al muslimsk indvandring og om at fjerne alle illegale udlændinge fra USA.” Denne udtalelse blev fremsat i et program på en radiostation i Detroit tilbage i 2011 af pastor Terry Jones, Florida, som ifølge The Washington Post mener, at han som den første var fremme med disse forslag.

Tilbage i 2011 blev Florida-præstens idéer – som også indeholdt et forslag om overvågning af ​​alle moskéer i USA – afvist som vanvittige. Idéerne blev betragtet som en del af et sæt radikale overbevisninger og fremmedhad, der tilskyndede pastor Jones til offentligt at afbrænde et eksemplar af Koranen og til at sende spottende videoer, der fremkaldte voldsomme angreb på ambassader og konsulater i Egypten, Afghanistan og Libyen, skriver The Washington Post. Pastor Jones’ holdninger blev vurderet til at være så ekstremistiske, at de britiske myndigheder i 2011 gav præsten indrejseforbud, fordi de fandt, at hans holdninger var i strid med britisk lovgivning om opfordring til had.

Anti-muslimske forslag er blevet mainstream

Donald Trump har i sin månedlange valgkampagne frem mod dagens præsidentvalg i USA brudt med tidligere republikanske toppolitikeres afvisning af anti-muslimsk retorik som værende uamerikansk. Han har tværtimod som et centralt element i sin kampagne foreslået et totalt forbud mod at lade muslimske indvandrere rejse ind i USA.

”Politiske holdninger, som engang blev afvist som yderligtgående, er blevet mainstream,” skriver The Washington Post.

Avisen fortæller videre om, at flere medarbejdere og rådgivere i Donald Trumps kampagnestab har – eller har haft – relationer til organisationer og grupper i USA, som ifølge en rapport fra Berkeley Universitetet i Californien har som mål at fremme fordomme mod muslimer eller had til islam.

Det er ikke nyt, at der er en islamofobisk retorik i USA. The Washington Post skriver, at syv velgørende fonde i årene 2001-2009 donerede 42.600.000 $ (ca. 285 millioner DKK) til “islamofobiske tænketanke”.

Imam: Islamofobien er eskaleret på grund af Donald Trump

Universitetsimam Khalid Latif skrev i august – efter mordet på en imam og hans assistent i New York – at islamofobien i USA ikke startede med Donald Trump, men at den ”helt sikkert er eskaleret takket være ham og andre republikanske kandidater, der har sået mistillid og afsky i valgkampagnen i år”.

”Set fra mange muslimers side har den tøjlesløse retorik, der er kommet fra alt for mange politikere i vores land og store dele af Europa, medført, at det synes helt berettiget at begå voldshandlinger mod muslimer, uden at det får konsekvenser,” skrev Khalid Latif i en kommentar på CNN’s hjemmeside.

Rapporter om vold og overgreb mod muslimer

Tidligere i år offentliggjorde Council on American-Islamic Relations (CAIR) og Center for Race and Gender ved Berkeley Universitetet i Californien en rapport, som viser, at der i 2015 blev registreret 78 tilfælde af hærværk, trusler, chikane og andre anti-muslimske hændelser mod moskéer i USA. Det er næsten fire gange så mange som året før, hvor der blev registreret 20 af islamofobiske hændelser mod amerikanske moskéer. Rapporten pegede også på, at der er en sammenhæng mellem antallet af anti-muslimske hændelser og den politiske debat i den amerikanske valgkamp.

Rapporten peger videre på, at der i USA findes et netværk af islamofobiske grupper, som i 2015 tæller mindst 74 organisationer. Blandt disse er der en kerne af mindst 33 grupper, hvis formål er at fremme fordomme mod muslimer eller had til islam. Rapporten bringer en liste med navnene på disse islamofobiske grupper og organisationer.

En procent af befolkningen er muslimer

Der lever omkring 3,3 millioner muslimer i USA, hvilket svarer til omkring en procent af landets befolkning. Til sammenligning udgør jøder 1,8 % af den amerikanske befolkning. Det vurderer Pew Research Center i analyse, der belyser forskellige religiøse gruppers størrelse i USA. Hinduer udgør 0,7 % af befolkningen i USA.

Læs mere

When Islamophobia Turns Violent, A Georgetown University Research Project,2016

Comments


bottom of page