top of page

Bent Melchior taler ved lysgudstjeneste i Københavns Domkirke for verdens flygtninge

Tidligereoverrabbiner Bent Melchior medvirker ved en lysgudstjeneste i Københavns Domkirke mandag den 10. december for verdens flygtninge. I år er temaet ”Børn på flugt”. Bent Melchior var selv teenager, da han sammen med sin familie måtte flygte til Sverige under anden verdenskrig for at undslippe nazisternes forfølgelse af jøder.

På verdensplan var 68,5 millioner mennesker på flugt ved udgangen af 2017. Det er det højeste antal i flere årtier. Mange af dem er flygtet på grund af borgerkrig og blodige konflikter rundt omkring i verden – især i lande i Afrika, Mellemøsten og Asien. Over halvdelen af flygtningene er børn og unge under 18 år, fremgår det af årsrapporten for 2017 fra FN’s Flygtningehøjkommissariat (UNHCR). Læs mere her.

Asylansøgere og flygtninge medvirker

Københavns biskop, Peter Skov-Jakobsen, prædiker ved lysgudstjenesten, som indledes med en procession, hvor asylansøgere, flygtninge og præster bærer lys ind i kirken. Desuden medvirker den kinesiske klassiske violinist Jinyu Ling.Den mangfoldighed, som asylansøgere og flygtninge repræsenterer, understreges ved gudstjenesten, hvor teksten, biskoppen prædiker over, bliver læst op på arabisk, engelsk, farsi, kurdisk, fransk, tigrinya og andre sprog. Og indgangs- og udgangsbønnen bliver læst af en flygtning fra Eritrea.

Ved gudstjenesten tænder den anglikanske præst Jemima Prasadam og reader Peter Gordon Prasadam fra St. Alban’s Anglikanske Kirke lys og beder for ni af de lande, som mange mennesker er flygtet fra. Det er Afghanistan, DR Congo, Eritrea, Irak, Iran, Myanmar, Somalia, Sydsudan og Syrien. Der vil desuden blive bedt for Marokko. Det er det land, hvorfra Danmark i de seneste par år har modtaget flest mindreårige uledsagede asylansøgere. Alle gudstjenestedeltagerne får også mulighed for at tænde et lys – som en stille bøn for at mindes en eller flere personer.

I kirkebønnen vil sogne- og indvandrerpræst Niels Nymann Eriksen bede for de mange millioner mennesker, som har forladt deres hjem for at søge tilflugt under mere sikre forhold. Der vil også være fokus på de flygtninge og migranter, som mistede livet i deres forsøg på at nå til Europa.

Lysgudstjenesten holdes i Københavns Domkirke mandag den 10. december kl. 17. Den arrangeres i samarbejde med Mødestedet/Danmission på Vesterbro, Internationalt Kristent Center og Tværkulturelt Center. Efter gudstjenesten serverer Domkirken sammen med herboende flygtninge kaffe/te og kage.

Høring om børns vilkår i udrejsecentre

Forud for lysgudstjenesten holdes en høring om børns vilkår i udsendelsescentrene. Høringen holdes i Domkirken kl. 15.00-16.30. Her bliver der korte indslag med et par børn fra udsendelsescentre, og forholdene i centrene belyses med oplæg af Anne la Cour Vågen, der er chef for Asylafdelingen i Dansk Røde Kors, og asylchef Eva Singer, Dansk Flygtningehjælp. Det sker som optakt til en paneldebat med politikere. Der er foreløbig tilsagn fra kirke- og kulturminister Mette Bock, Liberal Alliance, og SF’s udlændinge- og integrationsordfører, Holger K. Nielsen.

Artiklen er senest opdateret 01-12-2018

Læs mere

Comentarios


bottom of page