top of page

Bier hjælper familie med at overleve økonomisk kollaps i Afghanistan

"Da Rustaq faldt i Talebans hænder, blev bierne min eneste mulighed for at forsørge min familie,” fortæller Zaidulkhair, der havde fået undervisning og udstyr til biavl af Mission Øst.


Zaidulkhair kan nu forsørge sin familie med egenproduceret honning. Foto: Mission Øst


Af Betina Gollander-Jensen, generalsekretær i Mission Øst


Jeg læste en fantastisk historie fra vores arbejde i Afghanistan i dag. En fortælling, der viser, hvor vigtigt det er at skaffe mennesker et levebrød ved at lære dem at dyrke afgrøder og holde husdyr – eller som den dejlige nyhed handler om: biavl.


Bier gav indtægt i økonomisk nedtur

Zaidulkhair er nemlig biavler. Men hjælp fra Mission Øst har han lært at producere honning, vækste sin virksomhed og brødføde sin familie på seks personer på trods af landets økonomiske nedtur som følge af Talebans magtovertagelse i august.

Der er ikke mange penge i omløb i det kriseramte land, efter magtovertagelsen fik det internationale samfund til at smække kassen i. Men heldigvis er bier ikke afhængige af cachflow og møntkurser. De producerer bare honning, og når biavlere forstår at udnytte og fremme denne egenskab, sørger naturen selv for at give fattige familier en indtægt at leve for.Fra 2 til 12 bistader

Zaidulkhair er 35 år og bor i Rustaq-distriktet i det nordøstlige Afghanistan, hvor Mission Øst har ydet hjælp til udvikling i over 20 år. Han har altid haft interesse for biavl, så da Mission Øst tilbød at øge hans viden og færdigheder indenfor området, slog han til med det samme.

I dag er han yderst taknemmelig for de to bistader, han fik af Mission Øst sammen med voks, værktøj og beskyttelsesudstyr, så han kunne starte sin virksomhed.

Siden har Zidulkhair udvidet sin biavl til 12 bistader og formåede i 2021 at producere i alt 251 kg honning, hvoraf 130 kg honning blev solgt, så han fik en god indkomst til at forsørge sin familie.

”Da Rustaq-distriktet faldt i Talebans hænder, mistede jeg mine andre indtægtskilder, og bierne blev min eneste mulighed for at forsørge min familie,” fortæller han.Naturen arbejder med

Det har givet ham blod på tanden til at fortsætte og udvide sin forretning:

”Mine drømme er blevet virkelighed, og jeg vil nu fortsætte med at udvide min forretning yderligere! Tak for Mission Øst for at støtte mig og andre iværksættere i Rustaq-distriktet!”

Mission Øst uddeler også penge for at hjælpe de mest udsatte familier med at få mad på bordet. Men når pengene er knappe – og det er de i Afghanistan – er det godt at vide, at jord, husdyr og bier også giver noget at leve af.

Det blev jeg bare så glad af at læse. At naturen arbejder med. På trods af et lands politiske og økonomiske op- og nedture.

Comments


bottom of page