top of page

Biskopper og præster protesterer nu mod hjemsendelse af syriske flygtninge

Opdateret: 2. jul. 2021

Tre biskopper er blandt de 160 kirkefolk, som nu har underskrevet et åbent brev med protest mod regeringens flygtningepolitik, som de mener indebærer en ”værdikrise”.


Henrik Stubkjær er biskop over Viborg Stift og medunderskriver af protest mod regeringens politik om hjemsendelse af syriske flygtninge.


160 præster og andre kirkeligt engagerede i folkekirken og andre kirkesamfund har skrevet under på et åbent brev til regering og folketing, hvor de protesterer mod hjemsendelse af syriske flygtninge og adskillelse af syriske familier.

Blandt underskriverne er biskopperne Marianne Christiansen, Haderslev Stift, Henrik Stubkjær, Viborg Stift og Marianne Gaarden, Lolland-Falsters Stift.


Tre grunde til at protestere

Underskriverne vender sig ifølge Kirke.dk imod tre punkter:

  • For det første hjemsendelsen af syriske flygtninge til et land, som blandt andet FN og Amnesty International anser for at være usikker.

  • For det andet adskillelsen af familier.

  • For det tredje den dehumanisering og værdikrise, den førte politik ifølge underskriverne er udtryk for.

”Vi taler ikke på kirkens vegne, det kan vi slet ikke,” siger sognepræst og initiativtager Inger Margrethe Andersen til Kirke.dk. ”Men vi er borgere i dette land. Dermed har vi også ret til at protestere.

Hun tilføjer:

”Det er vigtigt, at regeringen mærker, der er et folkeligt pres imod dens politik. Denne politik bryder med alt, jeg er opdraget med, og alt det vores land står for. Man skal kunne leve med sig selv.”


Kan ikke være det bekendt

Underskriverne kommer fra forskellige kirkesamfund, herunder Baptistkirken i Danmark.

"Det er en kristen forpligtigelse at hjælpe mennesker i nød. Det, der så er særlig slemt i dette tilfælde, er, at vi sender mennesker hjem til et land i krig. Det kan vi simpelthen ikke være bekendt," siger Vibeke Dalsgaard, der er næstformand i Baptistkirken i Danmark og formand for Det Radikale Venstre i Jammerbugt.

Hun mener godt man som kirke kan kritisere regeringens politik:

"Der kommer et tidspunkt, hvor vi er nødt til at sige fra, og det, der sker lige nu, er simpelthen så beskæmmende, at jeg ikke var i tvivl om, at jeg ville være med. Fordi vi som kristne er sat i verden for at tage vare på de mindste."


Kommentarer


bottom of page