Boghandel blev forvandlet til et rum for samtaler om tro og eksistens
Ni kirker og kirkelige foreninger i Aarhus har åbnet en lounge, hvor mennesker kan komme ind fra gaden og tale med andre om tro, tvivl og eksistens. Her kan vi være et vikarierende håb for mennesker, der tumler med de store spørgsmål i livet, siger nogle af de frivillige.

”Det her er et fantastisk sted. Det er en gave til mennesker i byen, som har brug for et sted at få en snak og en kop kaffe og noget ro. Det er lidt hverdagens kirke, mens kirken dér er søndagskirke.”
Juan, som har latinamerikansk baggrund, men har boet i Danmark i mange år, smiler og peger ud gennem vinduerne på Katolsk Vor Frue Kirke i Ryesgade i Aarhus.
Han sidder i en hvid stol i Kirketorvet og slapper af, mens sommersolen brager ned udenfor, og mennesker strømmer ned gennem gågaden med poser og tasker i hænderne.
En ramme for nysgerrigheden Lokalerne, der indtil december 2018 rummede bog- og gavebutikken Katolsk Infobutik, er forvandlet til en såkaldt lounge, som ni kirker og kirkelige foreninger i Aarhus står bag. Ideen er, at Kirketorvet skal være et trygt sted, hvor det er naturligt at starte en dialog om tro, tvivl og eksistens. ”Vi har forsøgt at skabe en ramme, hvor folk kan komme med deres tvivl og spørgsmål og nysgerrighed. Det behøver ikke kun at handle om kristendom, men de frivillige, man møder i Kirketorvet, vil være kristne af forskellig slags, så man som besøgende kan komme i dialog med en troende kristen,” forklarer sognepræst ved Katolsk Vor Frue Kirke i Aarhus, Kris Augustyniak.
Boghandel blev samlingssted Kirketorvet holder til i lokaler ved siden af den katolske kirke og stilles til rådighed af Jesuitterne i Danmark. Katolsk Infobutik var kendt som et økumenisk, dvs. fælleskirkeligt samlingssted, og da butikken lukkede, ønskede jesuitterne, at stedet skulle bevare sin kirkelige og økumeniske karakter.
”I infobutikken kom mange mennesker, som købte bøger og gaver og samtidig brugte butikkens cafemiljø til at komme i samtale med de frivillige og ansatte. Den funktion har vi forsøgt at videreføre i en lidt ny form,” siger Kris Augustyniak. Efter en lang corona-pause slog Kirketorvet dørene op i slutningen af maj. Siden har der været åbent fire af ugens fem hverdage. Udover den almindelige åbningstid er det tanken, at Kirketorvet kan bruges til events som bogpræsentationer, små koncerter eller debataftener.
Troen er den største gave Denne torsdag eftermiddag er der tre værter fra den katolske menighed, Dorota Matyjasek, Birgitte Vagn-Hansen og Alice Mørch Sørensen. Dorota er født i Polen i en katolsk familie og er vokset op med kirke og tro, mens Birgitte Vagn-Hansen og Alice Mørch Sørensen begge er konverteret til katolicismen tidligere i år. ”Troen er den største gave, der findes. Når vi har troen og lader os fylde af Guds kærlighed, strømmer det over og det er naturligt at ville dele den med andre – ikke ved at fortælle dem, hvad de skal tro, men ved at fortælle om vores egen tro og invitere til en samtale om det, der optager dem,” siger Birgitte Vagn-Hansen, der er uddannet lærer og diakon.
Guds kærlighed i behandlingen Hun har netop afsluttet en samtale med en midaldrende kvinde, Marianne, der kom ind i loungen for ”lige at kigge ind”. Hun ville egentlig videre med det samme, men da Alice Mørch Sørensen bød hende på kaffe og vandmelon, slog hun sig alligevel ned i en af sofaerne, hvor hun faldt i snak med Birgitte Vagn-Hansen og Dorota Matyjasek. Hun fortalte om sine overvejelser om, hvordan hun skulle prioritere forskellige opgaver som selvstændig kosmetolog, og hvordan hun gerne ville give Guds kærlighed videre til andre via sine behandlinger.
Birgitte Vagn-Hansen synes, at det er meget smukt og rigtigt, at Kirketorvet drives af en række forskellige kirker og kirkelige foreninger, ”for det er jo samme Gud, vi tilbeder, og vi skal ikke bruge tiden på at dømme hinanden, for kun Gud kender den fulde sandhed og er den, der må dømme”. Hun uddyber: ”Det er fantastisk at høre andres troshistorier og udveksle erfaringer. Mangfoldigheden er smuk”.
Vil bruge sin faglighed Dorota Matyjasek er enig. Hun er uddannet socialrådgiver og har en uddannelse i sjælesorg fra Diakonhøjskolen, og hun tilbyder socialrådgivning i menigheden i Aarhus nogle timer hver uge. Hun håber, at hun også kan bruge sin faglighed i arbejdet som frivillig på Kirketorvet:
”Katolsk Kirke i Aarhus er præget af åbenhed og rummelighed, nok blandt andet fordi vi har medlemmer fra så mange kulturer. Den åbenhed vil vi gerne give endnu mere konkret udtryk for også over for mennesker, som ikke lige finder på at komme ind i kirken. Det kan også ske via en social vinkel,” siger hun. Alice Mørch Sørensen, der er uddannet ergoterapeut og arbejder som aftenskolelærer, supplerer: ”Mange mennesker er ensomme og søgende. Jeg tror, at vi kan få en vigtig funktion ved at tilbyde et rum, hvor man kan møde et lyttende menneske og simpelthen få noget ro fra de millioner af indtryk, man møder ude i byen. Vi kan også være tilbyde et vikarierende håb, fordi os, der er værter, har oplevet, at Gud er her, og at Kristus har hjulpet os. Vi bliver tanket op ved messen hver uge og kan lade det flyde videre til andre.”
Brug for at ”læsse af” Dorota Matyjasek og de to andre frivillige fortæller, at de allerede har oplevet, at der kommer mennesker med meget forskellige behov. En yngre mand kom med et praktisk problem med en forsikringssag, hvor han havde brug for hjælp til at formulere et brev. En anden mand var vred og oprevet og havde brug for at ’læsse af’, hvorefter han fandt ro til at gå over i kirken og bede og tale med Gud. Også Juan, der egentlig bare kom for at se Kirketorvets lokaler, ender med at gå over i kirken og få en rundvisning af Alice Mørch Sørensen, som han kunne tale sit modersmål, da hun taler flydende spansk. ”Jeg taler udmærket dansk og engelsk, men der er en helt anden direkte kontakt, når jeg taler spansk med andre. Så er der direkte forbindelse til hjertet,” siger Juan.
Læs mere om Kirketorvet her.
Artiklen er en redigeret version af en artikel, som har været bragt i Katolsk Orientering, avis nr. 10, 2021.