top of page

Borgergruppe vil afskaffe racismeparagraffen

Med et nyt borgerforslag vil en gruppe danske borgere forsøge at få Folketinget til at afskaffe straffelovens paragraf 266 b, den såkaldte racismeparagraf.

Paragraffen ulovliggør ytringer som truer, forhåner eller nedværdiger en gruppe personer på baggrund af race, hudfarve, nationale eller etniske oprindelse, tro eller seksuelle orientering. Paragraffen er populært kendt som racismeparagraffen.

Borgerligt-liberal stiller

I spidsen for borgerforslaget står Claes Kirkeby Theilgaard, der er chefredaktør på den borgerligt-liberale netavis 180Grader. Sammen med ni medstillere vil han ”slå et slag for ytringsfriheden, der i disse år er under pres både i ind- og udland”.

Stillerne er samtidig imod racisme og diskrimination:

“Vi er store modstandere af racisme og anden diskrimination, og vi mener, at diskriminerende ytringer bedst modsvares ved en robust beskyttelse af det frie ord og en livlig samfundsdebat. Ikke ved at kriminalisere ytringer, uanset hvor forkastelige de kan opfattes”, skriver gruppen bag borgerforslaget i en pressemeddelelse.

Skamplet på demokratiet?

De mener, racismeparagraffen er ”en skamplet på det danske demokrati” og et ”forsøg på at diktere, hvad der er “stuerent” at sige og dermed ensrette samfundsdebatten”.

Ikke et ord om pli og god opdragelse, ej heller noget om naturlig høflighed over for medmennesket. Tvært imod er stillerne modstandere af, at loven giver minoriteter ”særrettigheder, der freder dem fra at blive “forhånet” eller “nedværdiget” med ord.”

Borgerforslaget har modtaget over 500 støtter og op på 50.000 støtter inden den 8. februar 2021 for at blive behandlet i Folketinget.

Ud over Claes Kirkeby Theilgaard er følgende medstillere til forslaget: Thomas Herman Nørgaard, Lara Ann Waters, Aia Rebecca Fog, Bibi Amina Sardar, Søren Würtz Vinther Jørgensen, Steffen Larsen, Nick Mogensen, Marc Dyhr Bangert og Stefan Agger.

Læs borgerforslaget her.

Comments


bottom of page