top of page

’Civilsamfundets kloge bedsteforældre’ fyldte 200 år

REPORTAGE: Dansk Ungdoms Fællesråd roste Danmission som dem, der går foran i dialog og fredsskabelse. - I går foran med at skabe globalt udsyn og bygger bro til andre folkeslag, sagde DUF’s generalsekretær Louise Juul Jensen ved Danmissions 200 års-jubilæum.


- Danmission er civilsamfundets kloge bedsteforældre. I er et forbillede for os i DUF og hele det danske civilsamfund, sagde Louise Juul Jensen, generalsekretær for Dansk Ungdoms Fællesråd (DUF). Foto: Søren Kjeldgaard


Københavns Universitet genlød af latter og klapsalver, da Louise Juul Jensen, generalsekretær for Dansk Ungdoms Fællesråd (DUF) gav denne overraskende beskrivelse af Danmission på organisationens markering af 200 års-jubilæet den 1. juni.

- Danmission er civilsamfundets kloge bedsteforældre. I er et forbillede for os i DUF og hele det danske civilsamfund. I går foran med at skabe globalt udsyn og bygger bro til andre folkeslag, sagde hun om organisationen, der er Danmarks ældste og største missionsselskab.

Danmission blev stiftet i 1821 som traditionelt missionsselskab, der udsender missionærer til fremmede himmelstrøg og har siden udviklet sig til en alsidig organisation, der både udvikler kirker, fremmer forsoning mellem religiøse grupper og bekæmper fattigdom i verden.


Demokrati er samtale

- Danmission er født ud fra et klart ståsted og værdigrundlag og forstår at formidle respektfuld dialog, tilføjede Louise Juul Jensen.

DUF en paraplyorganisation for 600.000 børn og unge i 80 danske børne- og ungdomsorganisationer. DUF blev oprettet af teolog og kirkehistoriker Hal Koch for omkring 80 år siden.

Ved Danmissions jubilæum blev det afsløret, at DUF sammen med Danmission og Krogerup Højskole har oversat og udgiver Hal Kochs kendte bog ”Hvad er demokrati?” på engelsk den 23. juni. Bogen gør gældende at demokrati er samtale, hvor også mindretallet bliver hørt.

- Demokrati er samtale. Det er et grundvilkår, at vi er forskellige i livssyn, men I er med til at skabe mulighed for at mødes. Samtaler skaber forståelse, sluttede Louise Juul Jensen sin tale.


Flemming Møller Mortensen sendte en videohilsen til Danmission. Foto Svend Løbner


Håb er vigtigere end nogensinde

Og netop samtalen – især om tro og livssyn – pointerede udviklingsminister Flemming Møller-Mortensen i sin videotale på jubilæet:

- Sammen kæmper vi for fred og retfærdighed på tværs af religiøse skel. Det er netop jeres spidskompetence!

- Jeg er stolt af at sende jer en hilsen i dag og glad for samarbejdet, som vil fortsætte som en strategisk samarbejdsaftale de næste fire år, tilføjede han og kvitterede for et nøglebegreb i Danmissions syn på, hvad missionen her: At formidle håb.

- Budskabet om håb er vigtigere end nogensinde før. Det inspirerer til handling. Med kristne værdier og næstekærlighed har Danmission gjort en forskel i verden, sagde han.


Her ses - med Thorvaldsens Kristus i baggrunden - biskop i Københavns Stift Peter Skov-Jakobsen sammen med biskop i Pakistans kirke Humphrey Peters i spidsen for gudstjenestens medvirkende. Foto: Søren Kjeldgaard.


Vi dannes af hinandens oplevelser

At Danmission bygger sit arbejde på kristne værdier blev markeret med en jubilæumsgudstjeneste i Københavns Domkirke. Men ikke en eksklusiv form for kristendom – tværtimod:

- Jesus trak sig ikke tilbage med sine tilhængere, og det skal vi heller ikke gøre, sagde Københavns biskop Peter Skov-Jakobsen i sin prædiken.

- Jesus er kærlighedens vej, og kærlighed er ubetinget – også i det pluralistiske samfund. Vi kommer med en fortælling, der skaber relationer. Vi dannes af hinandens oplevelser, også af oplevelser i andre religioner. Og vi overgiver os til den ultimative åbenhed og kærlighed, sagde han og pointerede:

- Der er ikke plads til holdninger, der udelukker verden. Jesus afstod fra vold. Omvendelse og afstandtagen fra voldelig adfærd er også et ubetinget krav i det pluralistiske samfund. Hvis der ikke er tro, håb og kærligheden, ved vi ikke, hvordan vi kommer videre.


”Frygt ikke, tro kun!” Under det motto blev Det Danske Missionsselskab stiftet i 1821. Og det er der brug for at fortælle i dag, sagde Danmissions formand Morten Skrubbeltrang. Over 400 gæster deltog i receptionen på Københavns Universitet. Foto: Søren Kjeldgaard.


Vil modvirke frygt

Samme tone blev slået an ved den efterfølgende reception:

- ”Frygt ikke, tro kun!” Under det motto blev daværende Det Danske Missionsselskab stiftet i 1821. Og det er der brug for at fortælle i dag, hvor mange er bange for mennesker, der ikke ligner os.

Vi lever i en verden, der i stigende grad lukker sig om sig selv, sagde han. Det viser sig blandt andet i de danske visumregler, der forhindrede flere af Danmissions samarbejdspartnere i andre lande at komme til Danmark og fejre jubilæet.

- Vi har brug for at være sammen og arbejde sammen for en bedre verden, hvor det ikke er frygten, der råder. Vi har håb i Jesu Kristi opstandelse. Derfor tør vi leve på grænsen i mødet med andre kulturer og religioner og med risikoen for at tage fejl. Det håber jeg, vi også tør i fremtiden.


Skaber udsyn og rummelighed

Som repræsentant for Danmissions over 9.000 engagerede støtter og genbrugsfrivillige talte Carl Hertz-Jensen, der er medlem af stiftsbestyrelsen i Haderslev Stift:

- Danmission har sat præg på mig alle mine dage. Jeg ser tilbage på årene med glæde og taknemmelighed, sagde han og fortalte, at hans mormor og morfar havde været missionærer i Kina og hans moster i Indien.

- Danmission har givet mig udsyn, åbenhed, rummelighed og et syn for mangfoldighed. Både gennem mine egne rejser i Asien og Afrika og når Globale Fortællere besøger vores kirker. Det er som at lukke fremtiden ind i hjertet. I har styrket mig med en sammenhængende teologi, en søgen efter fred og forsoning og et arbejde for bæredygtighed, sagde han.


Danmissions generalsekretær Kristian Sloth ledte receptionen med sikker hånd og lovede, at Danmission fortsat vil forny sig, som det er sket gennem de seneste 200 år. Foto: Søren Kjeldgaard.


Fornyelsen fortsætter

Mange rosende ord i det lange tilbageblik – men Danmission skal ikke hænge i fortiden, hvis det står til generalsekretær Kristian Sloth, der ledte de godt 400 deltagere gennem jubilæumsfejringen:

- Livet i Danmission er fornyet gennem 200 år, og vi er i fuld gang med at forny det igen. Vi tror, at verden har godt af Danmissions indsats, sagde han og reklamerede for Danmissions repræsentantskabsmøde på Nyborg Strand den 3. og 4. september, hvor 200 års-jubilæet igen vil blive fejret med manér.


Læs også artiklen om et maleri til Danmission af Benjamin Abana, der blev kåret til Danmarks bedste portrætmaler af DR i 2019.

bottom of page