Corona-epidemi kalder på samfundssind
Af Svend Løbner, redaktør
Jeg arbejder hjemmefra. Tak til regering og sundhedsmyndigheder for den ansvarlige beslutning at lukke store dele af Danmark ned. Og tak til alle dem, der må tage på arbejde i sundhedsvæsen, plejesektor og politi – og ja, producere, fragte og sælge fødevarer – for at de basale funktioner i samfundet kan fortsætte.
Situationen er alvorlig og kræver at vi nøje overholder myndighedernes restriktioner. Den kalder også på eftertanke:
Vi er sårbare. Tænk, hvor lidt der skal til – et enkelt virus, som vi ikke er modstandsdygtige over for og ikke har opfundet en vaccine imod – og vi må lægge os fladt ned. Vi tænker især på syge, svage og ældre. Jeg går ikke rundt til daglig og tænker over, om de mennesker, jeg møder på gaden, må døje med en eller anden lidelse, der svækker dem. Men fra nu af vil jeg være mere opmærksom og hensynsfuld.
Vi er globale. Tænk, hvor hurtigt smitten spredte sig fra Kina til det meste af verden. Nu halvanden måned efter har vi over 500 smittede i Danmark. Vi rejser ud og kommer hjem. På ferie, forretning eller forpligtet på en opgave i et af verdens brændpunkter. Har vi ikke forstået det før, må vi nu indse, at vi ikke kan isolere os. De kunstige konstruktioner, vi kalder landegrænser, kan ikke holde mennesker ude. Vi er alle i et skæbnefællesskab. Vi er én stor menneskelig familie.
Vi er éns. Tænk over det: Virusset smitter uanset om du er mand eller kvinde, ung eller gammel, fattig eller velhavende, nydansker eller gammeldansker, whatever! Som en præst og en imam sagde samstemmende, da jeg interviewede dem om AIDS-oplysning i Tanzania: ”HIV-virusset spørger ikke om du er kristen eller muslim.” Vi lever altså under samme vilkår. Som en debattør skriver på LinkedIn: ”Til alle jer der hamstrer på grund af Corona (…) Til alle jer, der (…) frygter det værste. Husk aldrig igen at se ned på mennesker, der flygter fra krig, sygdom og ødelæggelse!”
Corona-epidemien er alvorlig. Men der kommer måske også noget godt ud af den, fordi vi får udvidet vores perspektiv, erkender vores menneskelighed og tager lidt mere hensyn til dem omkring os.
Så er der gode chancer for, at ”samfundssind” bliver årets ord.