top of page

Coronasmitte tvinger Nepal i knæ. Skal have hjælp nu

Nepal er det nye Indien. FN kalder på akut indsats. Coronapandemien bør bremses nu. Dansk hjælpeorganisation er på pletten; kun økonomien sætter grænser.Nyheden om en voldsomt eskalerende Coronapandemi i Indien nåede danske nyhedsmedier for tre uger siden. I dag er en katastrofe i nabolandet Nepal på vej.

44 procent af testede nepalesere er smittet med Corona – det er næsten halvdelen. Der registreres 8.000 nye tilfælde af Coronasmittede om dagen. I forhold til landets indbyggertal på 29,5 millioner indbyggere er smittetallet på omkring samme niveau som Indiens.


Hospitaler overbelagte

Hospitaler i Kathmandu og andre byer over overbelagte og må afvise patienter på grund af manglende sengepladser. Overalt meldes om manglende iltforsyninger. FN kalder på hurtig handling nu:

- Der er desperat behov for at stå sammen om at redde menneskeliv og forbygge unødvendig lidelse nu og i morgen og de kommende uger. Der er ingen tid at spilde, udtaler FN’s repræsentant i Nepal, Sara Beysolov Nyati.


Styrker lokale sundhedscentre

Den danske hjælpeorganisation Mission Øst har kontor i landet og har arbejdet med akut nødhjælp og katastrofeforebyggelse i Nepal siden 2007. Organisationen har højt uddannet personale med lang erfaring i landet, hvor der er oparbejdet gode samarbejdsrelationer med lokale myndigheder og partnerorganisationer.

Hele 2020 har stået i Coronaforebyggelsens tegn. Og nu intensiveres kampen mod Corona:

- Vi vil styrke lokale sundhedscentre til at klare pandemien og yde støtte til lokalbefolkninger i form af oplysning om Corona, hygiejneartikler og livreddende værnemidler, samt fødevarehjælp til de mest sårbare, udtaler Mission Østs programkoordinator Joohi Haleem sammen med Ujjwal Amatya, der er Mission Østs landechef i Nepal.

- Vi vil også udvide vores indsats med at skaffe rent vand og ordentlig sanitet i de landsbyer, hvor vi arbejder.


Brug for øget støtte

Mission Øst forbereder en indsats, der skal hjælpe 11.500 familier med over 70.000 personer og 50 lokale sundhedscentre med særligt fokus på de, der er mest sårbare på grund af handicap, kaste eller anden marginalisering. Men kun nogle af pengene er kommet ind, oplyser Haleem, og opfordrer kraftigt til yderligere donationer.

På grund af den voldsomme smittespredning har de nepalesiske myndigheder lukket samfundet ned i alle landets distrikter. Nedlukningen medfører arbejdsløshed og stigende fødevarekrise i en befolkning, der er hårdt ramt af fattigdom i forvejen.


Nepal er i knæ – hjælp nu

Sammen med Coronaforebyggelse vil Mission Øst yde fødevarehjælp til hjemvendte migrantarbejdere fra Indien, daglejere, fattige og andre sårbare befolkningsgrupper, der har det særlig svært under nedlukningen.

Nepal er i knæ. Behovene råber til himlen. Mission Øst er i fuld gang med at forberede hjælpen. Og appellen kan ikke udtrykkes tydeligere:

- Enhver hjælp er meget, meget velkommen, udtaler Joohi Haleem fra Mission Øst.


Artiklen er skrevet i samarbejde med Mission Øst.

Comments


bottom of page