top of page

Da Anden Verdenskrigs rædsler drev i land på Møn

Opdateret: 1. okt. 2022

Kun afstanden i år kan mildne de realiteter, der møder læseren i bogen Skibet fra Helvede. Den bidrager til en særlig eftertænksomhed i vores egen tid, skriver anmelder.



Jesper Clemmensen og Thomas Albrektsen har skrevet en gennemresearchet bog, der er så fængende i sit sprog, at den læses som var det skønlitteratur. Men det er en helt anden slags læsning for den, der åbner bogen Skibet fra Helvede og lader sig opsluge af den til sidste side. Kun afstanden i år kan mildne de realiteter, der møder læseren.


Danmarks befrielse

Den femte maj, dagen efter den glædens aften, hvor befolkningen i det meste af landet (desværre Bornholm undtaget) med jubel havde modtaget befrielsesbudskabet, revet mørklægningsgardinerne ned og nydt det gode vejr udenfor, kom en kulpram ind til Klintholm havn lastet med 345 udmagrede, syge og lusebefængte fanger fra koncentrationslejren Stutthof.


Mønboernes udfordring

Ude i provinsen blev befolkningen pludselig igen ramt af krigen, som man ellers mente at være færdig med. Her skulle det vise sig, at mønboerne var parate til at redde fangerne fra den ondskab, der var det eneste, de tilrejsende havde med i bagagen sammen med sygdomme og underernæring.

Stutthof var en af de koncentrationslejre, der efter sommeren og efteråret 1944 blev lavet om til en udryddelseslejr, som arbejdede med ’Endlösung’, nazisternes ”endelige løsning af jødespørgsmålet” i Europa.

I bogens store persongalleri fremhæves bl.a. den polske skolelærer og musiker Zygmunt Szatkowskis rejse som værnepligtig soldat ”Fra et trygt, harmonisk liv gennem et helvede og frem til en uventet befrielse i et mønsk fiskerleje.” (p. 37)


Seks år tidligere: Overfaldet på Polen

Tyskerne overfaldt Polen den 1. september 1939. Hitler havde længe ønsket at udvide sit Lebensraum og havde lokket både englænderne ved Premierminister Chamberlain og Frankrigs Daladier til at underskrive Münchenaftalen, der lod ham indlemme en del af Tjekkoslovakiet, Sudeterlandet, i Tyskland, for de frygtede en ny verdenskrig og troede at deres aftaler var tilstrækkelige til at opfylde modpartens ønsker om udvidelser.

Men som historien viser, var de for godtroende, og netop den katastrofale underskrift er begyndelsen på Ragnarok, en verdenskrig for anden gang i det tyvende århundrede.

Fortællingen om en ’almindelig’ dansk tragedie

I bogen fortælles der også om en dansk tragedie, der kan synes banal i sammenligning med alle de ulykker, der sejler i land:

Sygeplejerske Helene Mortensen og den lidt yngre læge Bendt V. Mortensen havde smilet til hinanden på sygehusgangene, og skønt Bendt var forelsket i en anden, havde de haft en hurtig affære. Helene blev gravid, og de var efter tidens moral nødt til at gifte sig. Helene besluttede sig for at få en abort, der resulterede i, at hendes livmoder blev ødelagt, så de aldrig kunne få børn i fremtiden. Dette par var nogle af de folk, der arbejdede hårdt i majdagene for at redde så mange som muligt af fangerne i prammen (p. 121).


To flittige journalister

Der eksisterer heldigvis mange kilder til oplysning om redningsaktionen i Stege. Blandt andet var der to meget flittige journalister, Gert Munch ved Møns Dagblad og Viggo Nielsen ved Møns Folkeblad, der kappedes om daglige rapporter.

Skildringerne afspejler også skribenternes temperament: Hvor Gert Munch ser begivenhedernes mørke side, understreger Viggo Nielsen alt, hvad der kan være af opmuntring i realiteterne. Det har helt tydeligt været en glæde for bogens forfattere at notere sig deres journalistkollegers forskellighed.


En rejse værd

Tag en tur til Østmøn og drej ind på Klintholm Havn. Dér kan man få øje på en mindesten, hvis man ved at den står der, mellem ”en betonbelagt parkeringsplads, lagerhaller og en grå bygning med tonede ruder, der huser hovedkvarteret for Danmarks største havvindmøllepark.” (p.13)

På mindestene står der:

5 MAJ 1945

FRA SULT OG NØD, TORTUR OG DØD

DE MØDTE PÅ EN FREMMED KYST

I HJÆLPSOM ÅND, EN UDSTRAKT HÅND.


Den dokumentariske beretning fortæller om forfærdelse og selvopofrende kærlighed i befrielsesdagene i 1945, hvor store dele af Danmark fejrede befrielsen fra den nazistiske besættelse. Skibet fra Helvede blev udgivet sidste år og bidrager til en særlig eftertænksomhed i vores egen tid. Den anbefales varmt.


Jesper Clemmensen, Thomas Albrektsen:

Skibet fra Helvede

Da Anden Verdenskrigs rædsler drev i land på Møn

Lindhardt og Ringhof, 2021

bottom of page