top of page

Danmark støtter FN’s humanitære luftbro til Afghanistan

Udviklingsminister Flemming Møller Mortensen bevilger 20 mio. kr. som reaktion på FN’s appel om at sikre humanitære flyvninger til Afghanistan og ud i de svært tilgængelige områder.


Udviklingsminister Flemming Møller Mortensen, pressefoto


Suspendering af kommercielle fly, grænselukninger og sikkerhedssituationen i Afghanistan har haft alvorlige konsekvenser for tilførslen af humanitære forsyninger. Der er akut behov for en ny og omfattende humanitær luftbro, herunder også i lyset af de stigende humanitære behov og den kommende vintersæson.

Derfor bevilger udviklingsminister Flemming Møller Mortensen 20 mio. kr. som reaktion på FN’s appel om at sikre humanitære flyvninger til Afghanistan og ud i de svært tilgængelige områder.

”Den humanitære situation i Afghanistan er dybt bekymrende. FN og humanitære aktører har meldt klart ud, at de fastholder deres tilstedeværelse og indsatser i landet. Talibans magtovertagelse har drastisk ændret situationen og også skabt usikkerhed omkring vilkårene for nødhjælp. Med det danske bidrag til FN’s luftbro er Danmark med til at sikre humanitær adgang og forbedre sikkerheden for de mange dedikerede nødhjælpsarbejdere i Afghanistan. Det er utroligt vigtigt for mig, at vi kan hjælpe med at få hjælpen ud til mennesker i nød,” udtaler Flemming Møller Mortensen i en pressemeddelelse.

FN’s Fødevareprogram (World Food Program, WFP) driver det humanitære flyselskab UNHAS (UN Humanitarian Air Service), der betjener hele det humanitære system og transporterer nødhjælpsmedarbejdere til 15 destinationer i Afghanistan.

Den 30. augustudsendte FN’s Fødevareprogram en akutappel på 30 millioner USD (189 millioner kr.) til fortsatte flyveoperationer og etablering af en international humanitær luftbro til Afghanistan.

De 20 mio. kr. til luftbroen kommer oven i de 100 mio. kr., som Udviklingsministeren annoncerede d. 17. august til FN’s flygtningeorganisation, UNHCR, FN’s humanitære landefond og den Internationale Røde Kors Komité, ICRC.

I alt har Danmark indtil nu i 2021 har bevilget 260 mio. kr. i humanitær støtte til Afghanistan-krisen.

Comments


bottom of page