top of page

Debuterende poet revser den teoretiske dialog

Opdateret: 23. nov. 2021

Naiha Khiljee udfordrede deltagerne ved Kristent-Muslimsk Samtaleforum: Dialog kan blive ved snakken og legitimere uretfærdighed. ”Poetry slam”, derimod, aktiverer til handling.


Naiha Khiljee ved Kristent-Muslims Samtaleforum. Foto: Svend Løbner


Et uventet indslag vakte deltagernes opmærksomhed ved Kristent-Muslimsk Samtaleforum i Aarhus fredag den 4. november.

Bogaktuelle Naiha Khiljee reciterede egne digte og engagerede publikum med knips og klap, mens hun mellem digtene provokerede de 40 kristne og muslimer ved konferencen på Diakonhøjskolen.

- Dialog kan nemt blive ved snakken. Så føler vi os rigtig godt tilpas bagefter. Endda så meget, at vi føler licens til at sige ”perker”.


Paradoksal retorik

- Det kan blive sminke for uretfærdighed. Som når olieselskaber tilbyder grøn benzin, sagde hun.

Naiha Khiljee er aktivist og spoken word-kunstner og har optrådt med sine digte i Danmark, Canada og USA. Hun har studeret psykologi i København og Toronto.

I 2020 udkom hun med digtsamlingen ”Kære søster” på Lindhardt & Ringhof. Digtsamlingen er hendes debut.


Her fremfører hun digtet ”Zombie” fra digtsamlingen ”Kære søster”:


Naiha Khiljee giver ikke meget for teoretisk og akademisk dialog – meget i tråd med oplægget, inden hun kom på bane. Her gennemgik professor ved Aarhus Universitet Lene Kuhle den canadiske forsker Lori Beamans teori om ”deep equality”. En dyb lighed, der udfolder sig på gadeplan mellem almindelige mennesker, der finder og opfinder egne strategier for håndtering af forskelle i kultur og religion.

Dialog kan også få modparten til at klappe i, fordi den direkte tale virker konfronterende og derfor kan mødes med lukkethed.


Poesien åbner rum

Poesien, derimod, møder mennesker på en anden måde, forklarede Naiha Khiljee:

- Poesien åbner rum, taler mellem linjerne, møder mennesket med accept og afvæbner dem, sagde hun og fortsatte:

- Poesi taler ud fra det fælles tredje, ud af kroppen, overpersonligt.

Men uanset, om man går ind for dialog eller ej, så er det selve mødet med den anden, der er vigtigt. Som Naiha Khiljee pointerede:

- Ord kan ikke erstatte respekten for et andet menneske. Poesi som spoken word, poetry slam er aktivistisk, inddragende, handlende.

Og så er vi jo inde ved dialogen alligevel.

bottom of page