top of page

Demonstration advarer mod ny ’krystalnat”

I morgen den 9.november er det 81 år siden nazisterne bedrev systematiske overfald på jøder og plyndrede deres hjem og butikker.

Dagen markeres med en demonstration på Kultorvet i København fra kl. 16.30 til 18.00 for også at gøre op med racisme og diskrimination i dag. Børnene skal ud af asylcentrene, og Danmark skal have en værdig flygtningepolitik.

”Når vi samles den 9. november, er det derfor ikke alene for at mindes ofrene for nazisternes forbrydelser tilbage i 1938. Det er også for at huske os selv på, at det ikke er al historie, der bare er historie, men at noget historie også er nutid,” skriver Krystaliniativet på Det Mosaiske Trossamfunds hjemmeside.

I indlægget skriver arrangørerne også, at ”…for mange mindretal – religiøse, etniske, seksuelle og sociale – er det desværre ofte hverdag at blive råbt ad, overfuset og skubbet til, slået og chikaneret.”

Flygtningevenner og organisationer udfordres desværre i stigende grad af ministre, nogle politikere og ”mediedemagoger”, fortsætter indlægget:

”Mistænkeliggørelse og frygtspredning er disses varemærke. Det rykker ved grænserne. Og det opløser skellet mellem, hvad det er i orden at sige og tilladt at gøre.”

Krystalinitiativet giver denne baggrundsinformation om Krystalnatten:

Den 9. november 1938 overfaldt nazistiske bander og bøller jødiske borgere, butikker, synagoger og ejendomme i Tyskland og Østrig. Mange blev slået ihjel og store værdier – økonomiske og kulturelle – gik tabt.

Krystalnatten blev det første organiserede og planlagte overgreb på jøder og indledningen til den nazistiske kampagne. Dens brutale slutresultat blev udryddelse af seks millioner jøder, romaer, politiske anti-nazister, handikappede, homoseksuelle og andre, som ikke fandt plads i nazisternes Tredje Rige.

Blandt de mange, som mærkede konsekvenserne af nazisternes forfølgelser, var talløse børn og unge, som blev gjort til flygtninge for at redde livet.

Krystalnatinitiativet har siden 1993 afholdt fakkelmanifestation den 9. november på årsdagen for nazisternes overfald på jøder i Tyskland og Østrig i 1938.

Initiativet er samlet om at markere modstand mod racisme og diskrimination og for tolerance, dialog, ytringsfrihed og ligestilling. Initiativet er partipolitisk neutralt.

Comments


bottom of page