top of page

Demonstration: Danmark skal være racismefri

Af Marianne Olsen

Der var skyer over Rådhuspladsen den 1. oktober kl. 16. Og tørvejr. Med dansk og engelsk som mangfoldighedsmarkør gik en demonstration fra Rådhuspladsen til Christiansborg:

From the river to the sea Denmark is for you and me From the river to the sea Danmark skal være racismefri

I anledning af Folketingets åbning og Statsministerens tale demonstrerede organisationer for alles ret til at leve uden at blive genstand for hetz. For det er folkestyrets idé.

Jeg har altid haft det princip aldrig at deltage i demonstrationer imod noget. For i en stor flok ved jeg, at man kan miste sig selv, så man råber uden at ville eller løber ind i knipler.

Men at demonstrere for noget man holder af er noget helt andet. Man er til stede med hele sin person. Og er rede til at tage imod, hvad der kommer.

Og sådan var det den 1. oktober.

På Rådhuspladsen var der musik, og der blev talt manende til og af vores muslimske medborgere om ikke at trække noget offerkort: ”Vi deltager i samfundet, vi betaler skat, nogle af os topskat. Vi vil ikke mere hetz, vi vil leve med den danske værdi, at der her i landet er religionsfrihed.”

På vejen standsede vi uden for Boligministeriet, hvor der blev holdt tale til fordel for at bygge flere almene boliger. Og der blev udtrykt glæde over at boligministeren havde afskaffet ”G”-ordet [ghetto] ”Lad det inspirere til også at afskaffe ”G”-listerne. Dem er der ikke brug for.

Foran justitsministeriet talte Jette Møller, formand for SOS Racisme, til fordel for racismeparagraffen. Danmark var det første land, der for netop 80 år siden indførte Racismeparagraffen til beskyttelse af jøder efter krystalnatten, og hun understregede selvmodsigelsen der vil straffe hadefuld tale og alligevel beskytte ’den unævnelige’ [Rasmus Paludan], der var ved at vende op og ned på Blågårds plads i april.

En længere skrivelse forsøgtes afleveret, men den bliver nu sendt anbefalet til justitsministeren, for ingen ville modtage den i ministeriet, da vi var der.

Uden for Christiansborg talte bl.a. repræsentanter for Radikale Venstre og Alternativet. De lovede at vise os solidaritet i den nye politik, som vi venter på med håb for at det mangfoldige samfund, som er en realitet, skal have gode dage.

I den anden ende af pladsen stod et par demonstranter fra Stram Kurs.

Der blev ikke skudt som i Hong Kong. Humøret var højt. Politiet passede godt på os og smilede tilbage, da vi gik hver til sit og søgte indenfor et sted for at få noget varmt efter et par timer i blæst og med venlige slogans.

댓글


bottom of page