top of page

Den politiske respekt for retssikkerheden vakler

Opdateret: 9. maj 2021

Danskernes retssikkerhed er under pres. Det er konklusionen på en årsrapport fra Institut for Menneskerettigheder.


Louise Holck, pressefoto. Artiklen er første gang bragt 29. april 2020.


Uden retssikkerhed står hver enkelt borger blottet over for myndighedernes magt. Derfor bekymrer det Institut for Menneskerettigheder at regeringen i 2019 har gjort alvorlige indhug i danskernes frihedsrettigheder.

I en beretning for 2019 gør instituttet især opmærksom på tre lovforslag, som krænker retssikkerheden:

Politiet kan nu uden retskendelse trænge ind i private hjem hos personer, der er dømt for seksuelle forbrydelser, og ransage deres computer.

Regeringen har foreslået at indføre en lignende regel for mennesker med en terrordom. Det lovforslag bliver behandlet i Folketinget for første gang i morgen.

I 2019 blev det desuden også muligt at tage statsborgerskabet fra personer, der er ’til alvorlig skade for Danmarks vitale interesser’. Det kan gøres helt uden, at personen er blevet dømt for kriminalitet, og uden at en dommer godkender frakendelsen af statsborgerskabet, skriver Instituttet.

Der er tale om ganske alvorlige indgreb i vores retssikkerhed, siger instituttets konstituerede direktør, Louise Holck, på Menneskeret.dk:

”Det, vi ser nu, er vidtgående indgreb, hvor normale retsgarantier tages ud af ligningen. Men retssikkerhed er altså ikke en ligegyldig bureaukratisk øvelse. Den er fuldstændig grundlæggende for vores retsstat,” siger hun.


Comments


bottom of page