top of page

Det er på tide at pakke frygten væk

Opdateret: 4. okt. 2021

Frygten for det fremmede er kommet ud af proportioner og udvikler sig til en kollektiv angst, der nemt kan føre til panikhandlinger. Såsom at købe pigtråd.


Illustrationsfoto: Pixabay


Hvorfor er vi så bange for "fremmede"? Man skulle ellers tro, vi havde vænnet os til mennesker fra andre himmelstrøg ud fra vikingetogter, korstog, kolonisering af lande mod syd og medvirken i krige i øst.

Men nej, vi er bange for dem, deres kultur, deres vaner, ja alt, der kan udfordre vores måde at leve på som om den var den eneste rigtige.

Hvorfor denne frygt? Det kan ikke være fordi vi ikke har mødt dem før. Vi tager jo frejdigt på charterrejser og lader os opvarte på fine hoteller og resorter i Tyrkiet og Egypten.

Nej, det er fordi vi ikke vil have dem herop og give dem del i vores velfærd. Vi har jo opbygget et samfund i balance, hvor skattekroner fra høj og lav går til alt fra sundhedspleje til vedligeholdelse af infrastruktur.

Fint nok. Men ærgerligt at de samme skattekroner går til at skaffe pigtråd, der skal holde flygtninge ude, og flybilletter til Rwanda for at forhandle om eksport af asylansøgere.


Nok om det. Men lidet aner den kortsynede, at Danmark har brug for udenlandsk arbejdskraft, og at flygtninge og migranter knokler for at lære dansk, få et arbejde og bidrage til samfundskagen med skattebetaling. Vi er bange for "fremmede" og holder dem ude, selv om vi har hårdt brug for dem.

Det er frygtens logik. Og den logik kan vi ikke bruge til noget. Frygt er en følelse, ikke fornuft. Frygt kan nemt vokse ud af proportioner og udvikle sig til angst. Og angst kan føre til panikanfald, hvor helt almindelig sund fornuft er sat ud af kraft.


Danske politikere agerer ud fra frygtens logik, når de bruger ordet ”flygtningestrøm”, som om det var vældige vandmasser, der truede med at overvælde os. Flygtninge er mennesker ligesom du og jeg, der søger beskyttelse, sikkerhed og en fremtid for deres børn.

Når politikere og medier bruger ordet ”flygtningekrise”, henviser de til Danmark. Men det er jo ikke os hjemmedanskere, der har krisen, det er flygtningene! Det er dem, der har måttet flygte over hals og hoved for at redde deres familier fra at blive fanget tortureret og dræbt.

Frygten for dem, vi opfatter som "fremmede" er kommet ud af proportioner og udvikler sig til en kollektiv angst, der nemt kan føre til panikhandlinger. Såsom at købe pigtråd. Såsom at kræve nul asyl. Såsom at eksportere asylansøgere til tredjeland.


Det er på tide at slå koldt vand i blodet, pudse brillerne og se en ekstra gang på de mennesker, der søger vores grænser. De er værdifulde hver og én. Både i sig selv og for Danmarks fremtid.

Hvordan kan vi leve med os selv vel vidende at mennesker dør i have, lejre og skove omkring os? Hvordan kan vi leve som hidtil, hvis ikke der kommer flere sosuhjælpere og -assistenter, sygeplejersker, læger, ingeniører, it-specialister osv. udefra?

Vi er en aldrende population, kære venner. Det er på tide at pakke frygten væk og tage imod nye borgere med åbne arme.


bottom of page