top of page

En herlig bog om at blive sammenspist

I kogebogen Jul i mange lande oplever vi et måltidsfællesskab på tværs af grænser, hvor vi alle sammen bringer det bedste, vi har, med til bordet.


Modelfoto: Pixabay


I anledning af julen udgav Tværkulturelt Center en bog, man kunne ønske havde ligget under enhver gourmets juletræ og stå på enhver koks boghylde.

Da vejen til danskernes hjerte går gennem maven, ville jeg ikke være overrasket, hvis nogle kristne migranter troppede op hos fx Morten, Pernille, Inger og mange andre danskere, der måtte have et uudfoldet potentiale for erkendelse af, hvad migranter kan bidrage med til vort samfund, og gav dem denne bog i julegave: ”Jul i mange lande. Migrantmenigheder deler juleopskrifter og traditioner”.

Krydre med gode minder

Bogen indeholder virkelig, som kogebogsforfatter og tv-kok Anne Hjernøe skriver i sit forord ”smagen af jul”. Og for at vende tilbage til overskriften på dette blogindlæg så ”præsenteres vi for fælles gods fra den verdensomspændende kristne familie”, som biskop Henrik Wigh-Poulsen skriver det i sit forord. ”Vi får øje på, og ikke mindst smag for, at dét, der ud over julens glædelige budskab samler os på trods af mange forskelle, er traditionen for at fejre julen med alt det bedste, vi har, og krydre det med gode minder”.


Tænder løber i vand

Bogen indeholder opskrifter på traditionelle juleretter fra 24 forskellige lande, fra Armenien over Eritrea og Iran til Ukraine.

Her forklarer fx Rukshana fra Pakistan, hvordan hun tilbereder en ’pakistansk butterchicken” og så med ’naanbrød’ til. Mine tænder løber allerede i vand.

Om Rukshana får vi at vide, at hun er født i Lahore i Pakistan, kom til Danmark gennem familiesammenføring, arbejder i hjemmeplejen osv. Rukhshana fortæller om at være kristen minoritet i Pakistan, om deres juletraditioner, og om den lille pakistanske menighed i Emdrup, der er knyttet til Church of Pakistan.

Endelig får vi at vide, at der i Danmark bor godt 26.000 af pakistansk herkomst i Danmark. Heraf godt 14.000 danske statsborgere og knap 12. 000 efterkommere. Og sådan fremdeles om de andre 23 opskrifter.


Måltidsfællesskab på tværs af grænser

Bogen giver altså ikke kun appetit på lækre traditionelle juleretter fra migrantmenigheder med rod i mange forskellige kulturer, men minder os også om, at kristne i Danmark hører til en stor mangfoldig økumenisk familie, som vi ikke kun bliver sammenspist med, når vi sammen eller hver for sig ud over jorden fejrer nadver, men også når vi oplever et måltidsfællesskab på tværs af grænser, hvor vi alle sammen bringer det bedste, vi har, med til bordet.


Bogen, der er smukt illustreret med farvebilleder bl.a. af de lækre juleretter, koster kun 100 kroner og kan købes hos Tværkulturelt Center via e-mail: info@tvaerkulturelt-center.dk.


bottom of page