top of page

Erik skaber håb med lysende stjerner i en mørk tid

Det er mere end 10 år siden Erik Baun fra Børkop begyndte at sælge de berømte Herrnhuter adventsstjerner i Christiansfeld. Det giver mening for ham, fordi overskuddet går til at øge sundheden for nogle af verdens fattige og udsatte.Du er 75, du er lidt træt og du vil gerne have en ”farfar”. Hvad gør du? Sætter dig hen i en stol og trykker på fjernbetjeningen?

Nej, ikke Erik Baun fra Børkop. Han har en passion, der giver mening: adventsstjerner fra den tyske by Herrnhut. Ikke en helt almindelig af slagsen, men en type, der har en særlig historie og en særlig mission.


Lyset vinder over mørket

Som vinteren indfinder sig, glæder Erik Baun sig over at kunne sprede de berømte Herrnuter-stjerner, så de kan sprede lys i de danske hjem. Og med lyset det håb, han selv erfarede ved faderens død for år tilbage:

- Stjernen symboliserer Morgenstjernen, som viser sig lige før solopgang som symbol på, at natten er til ende, at dagen er nær, og at lyset altid vinder over mørket, forklarer han.

Kort efter faderens bratte død oplevede han en særlig trøst, da han var på vej ud af kirkedøren efter en julegudstjeneste så en klar stjerne stråle lige foran sig på himlen.

- Det forsikrede mig om, at Gud ikke havde forladt mig, selv om min far var død.


Stjernen glimter af håb

Og det tænker han på, når han i dag ser stjernen hænge i vinduet derhjemme:

- Det er som om den glimter lidt, og det at Herrnhuter-stjernen kan være en kilde til glæde rundt omkring i de danske hjem, det giver menig. Mange tænker på Betlehem, når de ser stjernen. Stjernen, der lyser over stalden, hvor Jesus bliver født.

- Det kan godt sætte gang i en gammel pensionist, smiler Erik Baun.


Sender 30.000 stjerner om året

Det er godt 10 år siden han sammen med de første frivillige i Brødremenigheden Danske Mission i Christiansfeld talte om, hvorvidt en bestilling på 300 stjerner var for voldsom. I dag sender han og makkeren Carsten Bruhn-Lauritsen over 30.000 af stjerner af sted om året til privatkunder og over 60 forhandlere landet over. I rekordåret 2021 blev det til 40.000 stjerner.


Overskud går til velgørenhed

Men det handler i grunden ikke om stjerner i forskellige farver af papir eller plast. Det handler om mening. For det er meningen, der giver den aldrende pensionist energi til året rundt og især i årets fjerde kvartal til at pakke og sende titusindvis af stjerner ud at lyse i de danske hjem.

- Jeg synes i den grad, det er meningsfyldt arbejde. I de godt 10 år har vi sammenlagt omsat for 30 millioner kroner. Heraf er 10 millioner gået til velgørende arbejde gennem Brødremenighedens Danske Mission i Tanzania, DR Congo, Albanien og på Vestbredden, fortæller Erik Baun stolt.

Og så er stjernerne meget smukke, forklarer han.

Erik Baun er gift med Astrid på 51. år, som han har fire børn og ni børnebørn sammen med. Alle hans drenge har fået drengebørn. Det er derfor Erik Baun tager sig en farfar og ikke en morfar en gang imellem.


En matematisk finurlighed

Men hvor kommer stjernerne ind henne?

De allerførste stjerner blev produceret ikke langt fra den tyske by Herrnhut, som i 1700-tallet blev tilflugtssted for en forfulgt kirkelig bevægelse, Brødremenigheden. En matematiklærer i Brødremenighedens skole i nabobyen Niesky, lavede omkring 1860 en stjerne i karton og hængte den op i skolestuen med lys i – til stor beundring fra eleverne.

En dag fik læreren en idé. Han ville udfordre eleverne til at begribe hvordan matematikkens gåde kunne omsættes til geometriske former. Eleverne fik til opgave at lave stjerner med 25 spidser, 17 med en firkantet fod og otte med en trekantet. Og således var den Herrnhuter Adventsstjernen skabt – med lige bredde, højde og dybde – og bliver i dag solgt til glæde og gavn for millioner af mennesker fra Grønland til Sydafrika.


Overskud til sundhedsarbejde

Overskuddet går bl.a. til undervisning i hygiejne og sundhed omkring Tanganyikasøen i Tanzania og DR Congo, til genoptræning af børn og unge med handicap i Ramallah på Vestbredden, og til at give nødhjælp til fattige romafolk i Albanien.

Derfor giver det mening for Erik Baun, når han sammen med Carsten Bruun Lauritsen især op til jul er fuld gang med pap, papir, tape og frankeringsmaskine for at sende stjerner ud til det ganske land.

Bliver du aldrig træt af at sælge stjernerne?

- Nej, for jeg ved, at folk bliver glade, når de pakker dem op derhjemme, slutter Erik Baun.


Artiklen er skrevet i samarbejde med www.adventsstjerner.dk.

Comments


bottom of page