top of page

’Et privilegium at kunne møde lokale behov’

Maj Forum er ny programchef med ansvar for Mission Østs hjælpearbejde i Ukraine og Nigeria.- Det er et privilegie at få lov til at gøre en forskel i kriser, som er ret forsømte eller oversete.

Det fortæller Maj Forum, der er nyansat programchef i Mission Øst med ansvar for organisationens hjælpearbejde i Ukraine og Nigeria.

Begge arbejdslande kom pludselig med i paletten af kriselande, som Mission Øst har erfaring og ekspertise i at navigere i. Og Maj Forum har erfaring med lignende situationer efter 12 år i hjælpeorganisationen Caritas.

- Mission Øst tiltaler mig ved at arbejde i meget hårde sammenhænge. Derfor søgte jeg ind i organisationen for at lære nyt, udvide min erfaring og opleve at gøre ting anderledes, fortæller hun.


Brug for en ekstra indsats i Nigeria

Hvad er det, der får dig til at synes at et kriseramt land er spændende at arbejde i?

- Der er en læring i at finde ud af konkrete behov lokalt og hvordan man kan imødekomme dem. Det er et privilegie at få lov til at være med til at gøre en forskel, særligt når det er nogle af de kriser, som er ret forsømte eller oversete. I Nigeria er der nogle enorme behov, og desværre er der rigtig få, der arbejder i Borno-staten i det nordøstlige Nigeria. Så derfor er der brug for en ekstra indsats lige nu.

Hvad er det største behov?

- Mad og sikkerhed! En fraktion af terrorbevægelsen Boko Haram gør området usikkert, så folk flygter. De kan ikke dyrke landbrug. Det er for usikkert, og folk bliver overfaldet, når de prøver. Så det er et spørgsmål om at give dem mulighed for at få noget at spise, så de kan overleve.


Lokale kan yde hurtig hjælp efter konflikt

Der er enormt stor fødevaremangel i det nordlige Nigeria, og hundredvis af børn dør simpelthen af sult hver eneste dag, fortæller Maj Forum.

Hvad kan Mission Øst gøre?

- Vi samarbejder lige nu med den hollandske hjælpeorganisation ZOA og den nigerianske partnerorganisation Community Health, Justice and Peace Initiative for Development (JDPH). Men vi skal også finde lokale partnerorganisationer, som er på stedet i op- og nedgangstider, kender befolkningen, opbygger tillid, og kan yde hurtig hjælp til fordrevne efter konflikt.

Hvad kan Mission Øst bidrage med udover at sende penge derned?

- I første omgang skal vi forpligte os til at gøre en indsats i en langvarig periode og dermed skabe en stabil tilstedeværelse i området. Vi er allerede begyndt med at uddele kontanter, som flygtninge og fordrevne kan købe mad for.


Hjælper befolkningen med at skabe egen indkomst

- Samtidig prøver vi at skabe en mere bæredygtig, langsigtet udvikling. Det er vigtigt at finde balancen mellem at dække behovene nu og her og gøre mennesker mere modstandsdygtige, så de selv vil kunne klare sig fremadrettet.

Hvordan skal de kunne klare sig i den kaotiske kontekst?

- I begyndelsen må vi tænke mellemlangt. Vi kan ikke starte landbrugsprojekter lige nu, men måske kan vi hjælpe dem med at lave nogle små køkkenhaver eller andre indkomstgenererende aktiviteter. Det kan være små forretninger, så man hjælper dem med at få en midlertidig indtægt, så de bedre vil kunne klare sig i de kommende år. Hvis vi kun giver penge, hjælper vi dem kun i dag og i morgen. VI skal tænke en lille smule mere langsigtet. Men det er meget vanskeligt i sådan en kontekst.


Sammen gør vi en forskel

Hvad får dig til at tage hjem fra kontoret og tænke, at det var en god dag?

- Det er en følelse af, at vi sammen gør en forskel derude for de mennesker, der har så hårdt brug for hjælp. Samtidig er det spændende at være en del af en medarbejderstab, hvor vi alle sammen kan bruge de erfaringer, vi har fra forskellige steder.

Maj Forum bor i Glumsø på Midtsjælland med sin mand og datter på seks år. Her nyder hun naturen, landsbylivet, haven, familien og bruger meget af sin fritid til at bakke op om datterens interesser, som bl.a. er ridning.


Artiklen er skrevet i samarbejde med Mission Øst.

Comments


bottom of page