top of page

Fælles højtidslæsning for børn og voksne

Tobias- og Trinebøgerne er en oplagt lejlighed til for første gang at opleve glæden ved fælleslæsning for børn og voksne.


Tobias og Trine holder jul. Tobias og Trine slår katten af tønden. Tobias og Trine er til dåb for fætter Frederik. Tobias og Trine siger farvel til mormor. Tobias og Trine fejrer påske. De fem bøger er skrevet af Malene Fenger-Grøndahl og illustreret af Jesper Tom-Petersen. Bøgerne er en oplagt lejlighed til for første gang at opleve glæden ved fælleslæsning for børn og voksne. Tobias og Trine er tvillinger i alderen lige før skolen begynder. De er nysgerrige og stiller alle de store spørgsmål til livet. De er altid sammen og supplerer hinanden, for de er også forskellige. Tobias er den tænksomme, mens Trine hurtigt buser ud med sine tanker, og så er hun meget lattermild. Hver lille bog er som et kapitel med hver sin handling og indføring i livet med familien og i kirken. Fælleslæsning for børn og voksne.

Jul Den første store fest er selvfølgelig jul. Der er hygge i børnehaven og snakken går om alle de ønsker Tobias, Trine og alle de andre har, om Jesus der har fødselsdag og er Guds barn, ligesom alle de andre børn, men også om at Jesus er et lys. Tobias ønsker sig et lyssværd, og henne i kirken blinker mormor, for hun ved nok hvad Tobias får i julegave.

Fastelavn Inden de skal slå katten af tønden til fastelavn henne i kirken, ”riser” de forældrene op ved at slå på deres dyner med fastelavnsris. Så synger de for dem det bedste de har lært, og bollerne, som de har sunget om at de vil have, kommer på morgenbordet. Samtidig bliver de forberedt på dagens fest. De får historien om fastelavn i gamle dage, om at der var en rigtig kat i tønden, og at katten skulle forestille at være det onde, der slap væk, når tønden gik i stykker, og de kan godte sig over at der nu bare er slik. De klæder sig også ud. Fasten forbereder påsken, og i den tid undværer man noget, ligesom Jesus gjorde de 40 dage i ørkenen. Tobias og Trines far undværer måske sin mobil om aftenen? Og netop i disse dage kan den voksne medlæser fortælle at karantæne, som børnene nu kender, netop betyder 40.

Dåb Det passer fint med at den næste bog, det næste kapitel, handler om fætter Frederiks dåb. Hvorfor vil moster Signe og onkel Michael have fætter Frederik døbt? De kan da selv passe på ham! Tobias og Trines mor bliver hans Gudmor og hun forklarer tanken om at Frederik også skal være Guds barn. Præsten vil også gerne forklare det og siger at han også selv er Guds barn. ”Trine fniser. ”Han er da ikke noget barn,” hvisker hun.” Det kan være noget svært at forstå, men det hjælper – og afleder for et øjeblik – at de får lov til at tørre den lilles hoved efter dåben. Og det er godt at vide at Gud godt kan lide børn, selv om de larmer!

Begravelse Også i småbørns liv kommer sorgen og banker på: Tobias og Trine havde glædet sig til at mormor skulle komme til deres fødselsdag, men hun blev syg og døde inden, så de skal til begravelse. De ser deres mor græde, og nu kommer alle de spørgsmål ingen kan svare på, men som skal stilles: Hvordan kommer mormor ud af kisten? Husker Gud at hjælpe hende op i himlen? Trine fniser meget. Hun er nervøs og kan ikke bare give tårerne frit løb, når hun både savner sin mormor og kan se sin mors sorg. Forfatteren viser her og mange andre steder sin indføling i disse første situationer, vi er stillet i. Den bog ender med Fadervor. Når man ikke kan stille noget op, kommer den rigtige bøn og hjælper. Man lægger sin vilje i Guds hænder, ligesom de voksne gjorde, da fætter Frederik blev døbt.

Påske Så er det tid at fejre påske og høre fortællingen om at døden blev overvundet. Det er en mærkelig historie, der kræver mange samtaler, både ved bordet, uden for på kirkegården, i haven og alle andre steder, hvor vi færdes sammen. Og på vores halvkugle er det så fint at påsken kommer samtidig med foråret, for hvad er det nu, dette med at Jesus stod op af graven, og hvad er det, at døden ikke skal have lov til at bestemme over os? Tobias tænker. Og hvorfor hænger Jesus på et kors, når han nu har vundet over døden? Jo, sygdom og død er jo virkelige nok. Det siger præsten også henne i kirken: ”Sneen og kulden forsvinder, blomsterne bryder op gennem jorden, ligesom Jesus brød ud af graven.” Den tænksomme Tobias ser påskeliljerne for sit indre blik og forstår ”at præsten ser glad ud.” Til sidst lægger børnene æg på morfar og mormors grav, og Tobias ”tager to mere frem, et til ham og et til Trine.”

Både for kirkevante og kirkefremmede I de fem små bøger følges teksterne af farverige glade tegninger. Selv sørgebogen har et fint fantasibillede af mormors plads i himlen med termokaffen på det himmelske bord. Alt kommer frem i fantasiens og dagens lys. Alle spørgsmål kan stilles – også dem der ikke kan besvares. De anbefales på det varmeste til fælleslæsning, både for kirkevante og kirkefremmede børn. Forældre og børn, der forklarer det uforklarlige med andre fortællinger vil også have glæde af bøgerne, for de er på ingen måde påtrængende, men vækker til drøftelser af alle vores uomgængelige livsvilkår.

Malene Fenger-Grøndahl: Tobias og Trine holder jul. Tobias og Trine slår katten af tønden. Tobias og Trine er til dåb for fætter Frederik. Tobias og Trine siger farvel til mormor. Tobias og Trine fejrer påske. Bibelselskabets Forlag

Comentários


bottom of page