top of page

Fællesskabsprisen 2018 uddelt til 10 personer og foreninger, der gør en forskel for andre

Fællesskabsprisen er en pris, der hylder hverdagens mange oversete helte, som er med til at gøre en forskel for andre og bidrager til at styrke fællesskabet. Fællesskabsprisen blev i år uddelt for femte gang. Prisen blev i 2014 stiftet i et samarbejde mellem politiker Mette Frederiksen (S) og en række store danske organisationer, virksomheder og uddannelsesinstitutioner.

Alle kan indstille kandidater til Fællesskabsprisen, og de 10 vindere udvælges af en jury blandt de nominerede kandidater. I år var der som nyt indført en publikumspris, hvor man via Fællesskabsprisens hjemmeside kunne stemme på en af kandidaterne.

Louise Adrian – Fangekoret tildelt Publikumsprisen

Publikumsprisen blev vundet af Louise Adrian og Fangekoret fra København. I begrundelsen hedder det:

”Louise Adrian etablerede Fangekoret for 22 år siden. I koret har hun har spillet, sunget og skabt musik med nogle af landets hårdeste kriminelle i Vridsløselille Statsfængsel. Efter at fængslet lukkede har hun flere gange om ugen kørt til fængsler rundt i landet for stadig at kunne synge med de indsatte. Hun og koret er også rundt i kirker for at give både de indsatte og publikum en unik oplevelse. Sangene, der bliver optrådt med, har tekster af de indsatte selv om deres hverdag i fængsel, fejltrin og refleksioner over deres liv. Det er blevet til mere end 500 kirkekoncerter i de sidste 12 år, og der er pt. 2 års ventetid på at få besøg af Fangekoret. Louise har en ukuelig tro på, at der findes noget godt i alle mennesker, og hun formår at skabe relationer til en gruppe mennesker, som står i en vanskelig situation. Louise hjælper dem ved at skabe et frirum, som giver plads til selvransagelse, tilgivelse, forståelse – og ikke mindst håb for fremtiden.”

Vindere af Fællesskabsprisen 2018

Vi bringer her listen over de øvrige vindere, som de præsenteres på Fællesskabsprisens hjemmeside.

Vaskeriet, Brabrand 

Vaskeriet er ikke et helt almindeligt vaskeri. For her er det udviklingshæmmede du møder, når du afleverer dit vasketøj. Vaskeriet giver dem mulighed for at opleve, hvordan det er at være en del af et arbejdsfællesskab og skaber mulighed for, at en overset gruppe kan udvikle deres ressourcer og bidrage til fællesskabet – på lige fod med alle andre. Vaskeriet holder til i et socialt boligområde med 450 almene boliger i Søvangen i Brabrand, hvor de har lejet to vaskemaskiner i et fællesvaskeri. Vaskeriet er blevet et naturligt samlingssted uanset om, man bruger deres vaskeservice eller selv vasker. De laver 6 kander kaffe, hver gang de er i fællesvaskeriet, som er blevet et mødested for beboerne. Vaskeriet henter og bringer også vasketøjet for dem, der ikke kan selv. Mange udsatte og ældre har stor glæde af besøgene fra Vaskeriet og glæder sig til, at de kommer. Vaskeriet skaber mangfoldighed og inklusion i praksis og viser på allerfineste vis, at alle har ressourcer, de kan bidrage med. Katrine Knudsen og Pia Stabell Hjort er de frivillige ildsjæle bag Vaskeriet.

De Nye Stemmer, København 

De Nye Stemmer er unge frivillige jøder og muslimer i alderen 16-20 år, som arbejder mod fordomme. De tror på, at dialog er vejen frem til respekt og forståelse mellem minoriteter. De bruger deres tid på at komme ud på skoler, festivaler og andre steder for at fortælle om, hvordan det er at være en minoritet, hvad det medfører, og hvad der kan gøres for at fremme forståelse for hinanden og for at mindske kløften mellem kulturer og religioner. Deres tro på, at dialog fremmer forståelse gør, at der er flere unge, der viser interesse og kan få svar på spørgsmål, som de måske aldrig ville have haft muligheden for at få før.

Karsten B. Vester, Vejle & landsdækkende 

Karsten B. Vester er initiativtager til “Virksomheder adopterer skoleklasser”. Han har i mere end 15 år skabt robuste fællesskaber mellem skoleklasser og lokale erhvervsvirksomheder rundt omkring i landet. Formålet med initiativet er kort sagt at give eleverne viden og erfaring med arbejdsmarkedet, give dem gode rollemodeller, og ikke mindst vise dem, hvor de kan bruge de ting, som de undervises i i skolen. I dag findes der over 50 adoptioner fordelt på 23 folke- og friskoler rundt omkring i Danmark, og samlet set besøger eleverne deres adoptionsvirksomheder mere end 100 gange pr. skoleår. Fællesskaberne løber for de flestes vedkommende fra 1. til 9. klasse.

Coding Pirates, landsdækkende 

Coding Pirates er en af Danmarks hurtigst voksende fællesskaber, der gennem leg, kreativitet og frivillig arbejdskraft lærer børn om it, programmering og robotter. De har lange ventelister og arbejder blandt andet med at få flere piger til at kode og på længere sigt skabe en mere mangfoldig IT-branche. Coding Pirates udvikler børns teknologiske vovemod ved at fokusere på teknologisk forestillingsevne, opfindsomhed og kreativitet.

Danmark Dejligst, landsdækkende 

Danmark Dejligst er en turnerende festival, der fejrer fællesskabet. Det gør de ved at rejse rundt i landet og hjælpe små byer i Danmark med at holde gratis festivaler for hele familien. I en verden, der er rykket til storbyen, på nettet, blevet globaliseret, vil Danmark Dejligst gerne fejre og dyrke det mest værdifulde, vi har her, nemlig hinanden! Festivalen har musik og kolde fadøl som mange andre, men den har hverken hegn, vagter, VIP-område, medieby eller artister med solbriller på. Til gengæld har Danmark Dejligst gratis adgang, for de er bygget af frivillige og foreninger. Overskuddet fra festen går til foreningerne i byerne. Rundt omkring i landet er der bl.a. blevet investeret i fodboldmål, hjertestartere, børnesadler og boksehandsker. Det er noget, der giver glæde i de små byer.

WeShelter, København 

Frivillige netværksvenner nedbryder ensomhed hos hjemløse og udsatte. Mange hjemløse har få eller ingen relationer. WeShelters netværksvenner støtter den hjemløse i at skabe og opbygge nye netværk, træne sociale kompetencer samt i at etablere og fastholde livet i en ny bolig – en frisk start i omgivelser væk fra misbrug og sociale problemer. WeShelter arbejder for at give hjemløse og socialt udsatte bedre vilkår, og de møder mennesker i øjenhøjde og ruster dem til at forbedre deres situation. Det gør de på herberger og væresteder, i deres arbejde med frivillige og når de taler udsatte menneskers sag i den offentlige debat. WeShelter har lavet socialt arbejde siden 1893 og fejrer derfor i år 125 års jubilæum.

Hanif Sayed, Roskilde 

Hanif er taxachauffør og arbejdsmiljørepræsentant for taxachaufførerne i Roskilde. En utrolig vellidt kollega, der gør meget for fællesskabet for chaufførerne. Det er svært, fordi der er mange forskellige arbejdsgivere, og man arbejder meget alene. Hanif er medlem i 3F Roskildeegnens mangfoldighedsudvalg, hvor han bl.a. underviser flygtninge i den danske model. Hanif er en fantastisk rollemodel for flygtningene i kraft af sin egen historie som flygtning fra Afghanistan og pga. sin rolige væremåde. Udover at være fagligt aktiv er Hanif også volleyballtræner. Hanif startede i 2008 AFG Volley Roskilde, hvor han samlede afghanere, så de kunne spille volley sammen. De seneste år har han været aktiv som ungdomstræner i VK4000 – den største volleyklub i Roskilde. I VK400 er der mange spillere med forskellig nationalitets- baggrund. Også her er Hanif utrolig vellidt. Sport er en fantastisk måde at møde hinanden på. Når spillet fløjtes i gang, gælder samme regler for alle, uanset sprog og kultur. Det er det, Hanif udnytter, når han træner de unge.

René Pedersen og Sociolancen, København 

René er socialfaglig medarbejder i Sociolancen, som kører i Københavns gader og hjælper alkoholikere, misbrugere og psykisk syge. Han og kollegerne møder de socialt udsatte med en hjælpende hånd og et knus. Målet er at motivere dem, så de en dag kommer ud af deres misbrug og får et liv, som ikke går op i druk og stoffer. Medarbejderne i Sociolancen er betænksomme og vanvittig dygtige til at håndtere og forstå de mennesker, de arbejder med. Udover at blive kaldt ud kører Sociolancen også rundt i byen og taler med de udsatte borgere, som befinder sig på gaderne. For dem er det ikke bare et job, og det kan mærkes hos de mennesker, de hjælper. Det er Region Hovedstadens Akutberedskab, Københavns Kommune og Hovedstadens Beredskab, der i fællesskab driver Sociolancen.

Gruppen bag nyt forsamlingshus i Øster Hassing (Nordjylland)

I mere end tre år har ildsjælene i projektgruppen bag et nyt forsamlingshus i Øster Hassing arbejdet målrettet for at samle de økonomiske midler til at opføre et nyt forsamlingshus i landsbyen. Gruppen er åben for alle, men 10 medlemmer har været med fra start. Gruppen består af folk opvokset i landsbyen og tilflyttere. Alle aldre er repræsenteret i gruppen. Fra den unge børnefamilie til den pensionerede gårdejer. Alle bidrager med særlig viden og kompetencer, der har været med til, at projektgruppen nu har nået målet – at opførelsen af et nyt forsamlingshus kan begynde. Gruppens arbejde har høstet ros og anerkendelse i lokalsamfundet. Dels for initiativet og dels for energien til at fastholde fokus over en lang periode. Det nye forsamlingshus vil være et samlingspunkt for byen og for lokalområdet, og huset vil klart være en styrkelse af fællesskabet i området.

Læs mere

Fællesskabsprisen(Facebook)

Comments


bottom of page