top of page

Fakler spredte frygt – nu udstråler de håb

Jøder har længe vidst, hvad fakkeldemonstrationer betyder: Vold og forfølgelse af jøder. Men i København og andre danske byer den 9. november tændte faklerne håb og markerede en protest mod regeringers fremmedfjendtlige udlændingepolitik.



I de sidste tredive år har Krystalnatten været markeret i flere byer i Danmark. Efterhånden er datoens højtideligholdelse blevet til en kærlig mindedag på gruens grundlag med taler, dans og musik. Også i år blev dagen markeret i bl.a. Fredericia, Odense, Svendborg og København.


Et forvarsel om rædsler, ingen kunne forestille sig

Sammen med de andre byer landet over blev Krystalnatten markeret den 9. november 2021 på Kultorvet i København. Det er i år 83 år siden synagoger, jødiske butikker og menneskeliv blev ødelagt af nazister i Tyskland og Østrig, et forvarsel om en rædsel, som ingen kunne forestille sig, og som ingen senere har kunnet forstå: hverken den menneskelige fornedrelses omfang eller væsen.

I dag ved vi besked, selv om vi stadig knapt nok begriber realiteten i den industrielle udryddelse af millioner af mennesker.


Sker det igen?

Men selv i vores undrende rædsel viser markeringerne ”Aldrig mere Krystalnat” rundt omkring i landet den 9. november, at nutidens mennesker mærker, at noget lignende er på færde i dag: Den kyniske behandling og manglende respekt dagens politikere, ikke blot i Polen og Tjekkiet, ikke bare i Ungarn og Belarus, men også i Danmark, hvor man forhindrer mennesker i at leve, trække vejret, arbejde og virke i vores fælles samfund ligesom danskerne selv, fordi man betegner dem som ’udlændinge’ eller ’flygtninge, der ikke har lov til at være her’.

Derfor var Krystalnatten i år også viet specielt til flygtninge. SAMEKSISTENS var med til det festlige arrangement i København.


Evneløs udlændingepolitik

Henrik Juul Rasmussen, formand hos Rør- og Blikkenslagernes Fagforening bød velkommen og ledte os igennem arrangementet. Han gav ordet til talerne, efter at Radiant Arcadia havde varmet op med deres glade musik. Regnen havde undt os et stænk på vej fra Nørreport, men holdt sig ellers pænt i baggrunden.

Michala Clante Bendixen fra Refugees Welcome var den første taler: Allerede her blev det slået fast at vi prisgiver menneskeliv, måske ikke som for 83 år siden jøder og homoseksuelle, men muslimer, og hun angreb den evneløse europæiske udlændingepolitik, hvor andres liv i realiteten ikke synes at være noget værd.


Barskt at komme udefra

Efter hende kom Aydin Soei, som fortalte at han var kommet til Danmark i begyndelsen af 1980’erne fra Iran. Han understregede, hvor heldig han havde været dengang man kunne blive dansk på lige fod med andre danskere.

Aydin Soei, der har skrevet flere bøger om hvor barskt det er at være kommet udefra ind i det danske samfund i dag, gjorde det klart, at vi skal arbejde hårdt for at der ikke skal komme nogen nat som Krystalnatten igen. Den gennemgående advarsel i faklernes lys var, at alt for meget i vores samfund ligner det, der ledte frem til Krystalnatten i 1938.


Jøder udsat for vold og forfølgelse

Rabbiner Jaïr Melchior var den sidste taler: I gamle dage – længe før krystalnatten for 83 år siden - var jøder klar over, at de skulle gemme sig, når det blev mørkt og der blev tændt fakler. Der var fare på færde, og de var målet for vold og forfølgelse.

Han fortsatte med at glæde sig over at en blandet menneskeskare kunne stå på Kultorvet med fakler, og at ingen behøvede at gemme sig:

”Vi jøder har det faktisk godt her i Danmark,” fortsatte han, ”Men vi er kede af at være udsatte i omskærelsesdebatten.”


”Vi skal forstå, at vi alle er mennesker”

Melchior blev meget alvorlig, da han berettede om sine samtaler med politikere om sagen:

”De svarer, at hvis der kun havde være muslimer, var omskærelsen for længst blevet forbudt,” og her hævede han stemmen: ”Det er trist – vi skal værne om alle vores minoriteter, hvad enten de er muslimer, hinduer, buddhister eller ateister. Vi skal forstå, at vi alle er mennesker.”

Og endelig advarede han udtrykkeligt imod at generalisere i det hele taget. Med sine vægtige ord pegede han ud på menneskemængden, der stod med faklerne, takkede dem for at komme med fakler, lyset, der gør en forskel.

Aftenen sluttede efter traditionen med at alle sang, så godt vi kunne Kringsat af fjender. Forsoning – men aldrig glemsel.


De støtter Krystalinitiativet:

3F København

3F Bygge-Jord og Miljøarbejdernes Fagforening

Rør & Blikkenslagernes fagforening

Dansk EL-Forbund. København

BUPL’s Solidaritets- og kulturpulje

SOS Racisme

CPH Fællesinitiativet mod Racisme

Internationale socialister

Bedsteforældre for Asyl

Fredsvagterne på den jødiske Begravelsesplads på Østre Kirkegård i Randers

New Outlook

Det jødiske samfund

Private donorer: Ethel Ruben

bottom of page