top of page

Familien Roxy: Lærerigt og positivt at være med i ”Maddysten”

Onsdag aften den 1. maj 2019 afgøres det, hvem der vinder ”Maddysten” på DR1 om at blive ”Danmarks bedste madfamilie”. Kun to af de otte familier, der var med ved programmets start, er tilbage.

En af de familier, der røg ud undervejs, er den dansk-pakistanske Roxy-familie. Den består af Rukhsana Bibi (kaldet Roxy) og døtrene Rukhsar og Maleeha Asif.

”Godt at komme ud af komfortzonen”

De fortæller samstemmende, at det var lærerigt og en positiv oplevelse at være med i programmet.

De lærte både noget om madteknik og flere nye udtryk undervejs. Det begyndte allerede ved castingen, hvor DR blandt 25 familier udvalgte de otte, der skulle være med i programmet.

”Vi skulle lave en ret med pocherede æg. Det var det første ord, vi lærte,” fortæller Roxy.

En anden udfordring var, at de skulle lave maden på gasblus. Det havde de ikke prøvet før, så det skulle de også lige lære.

”Det var fedt at komme ud og prøve nye ting. Og det er godt at komme ud af sin komfortzone. Det er den eneste måde, man lærer noget nyt på. Så det var megafedt. Det er altid dejligt at blive beriget og lære andre metoder at lave mad på,” siger Maleeha.

”Vi lærte nye madteknikker,” fortæller Roxy – og fortsætter: ”Vi vidste slet ikke, hvad medteknik var, da vi første gang blev spurgt om, hvilke madteknikker vi bruger.”

”Vi har ingen teknikker. Det eneste vi har, det er vores magiske hænder,” siger Rukhsar i et klip i et af programmerne – og gestikulerer smilende med armene.

Hun fortæller, at hun undervejs følte sig ”u-integreret”.

”Jeg kan kender alle de ord og udtryk, vi bruger til daglig, så jeg har altid følt mig meget dygtig,” siger Rukhsar, der gik ud af gymnasiet med et gennemsnit på over 12. ”Men for første gang i mit, følte jeg mig faktisk lidt dum, for der var pludselig mange ord, som var fremmede for mig fra madverdenen. På et tidspunkt skulle vi nævne navnene på en række grøntsager fra Asien – og vi stod der og vidste, hvad de hedder på pakistansk, men vi har ikke altid brugt de danske navne på grøntsagerne.”

Svært med dansk ”mormor-mad”

Hvad var det sværeste, I oplevede i programmerne?

”Det var dengang, vi skulle lave ”mormors mad”. For vores mormor er jo fra Pakistan, så den mad, vi har fået af vores mormor, er traditionel pakistansk mad med mange krydderier,” siger Maleeha.

”Men ”mormors mad” skulle være traditionel dansk mad, og vi fik fortalt af taxachauffører, kollegaer og veninder, at vi ikke skulle bruge ingefær, koriander og andre krydderier. Så vi gik efter at lave dansk mormor-mad, men det blev et flop, for danskere har vænnet sig til international mormor-mad. Så dommerne savnede vores krydderier,” fortæller Roxy.

Rukhsar oplevede det meget udfordrende at skulle arbejde under tidspres. ”Normalt har vi masser af tid, når vi arbejder sammen i køkkenet, og vi har det hyggeligt. Men i og med, det var en konkurrence, så var der tidspres og stress. Det betød, at kommunikationen skulle foregå hurtigt, og det var udfordrende i forhold til, at det ikke var så hyggeligt, som det plejer at være,” siger hun.

”Men selv om konkurrence-elementet var meget udfordrende, så var det også noget af det bedste. For jeg kan godt lide konkurrence. Og jeg synes, det var en god udfordring. Jeg lærte meget om mig selv, og vi lærte meget,” siger Rukhsar.

Mange positive reaktioner

Både på DR’s og familiens egen Facebookside har der været mange positive reaktioner på Roxy-familiens medvirken i ”Maddysten”. Det har der også været jobbet og andre steder.

”På gaden, i toget og bussen og på mit arbejde har læger og sygeplejersker og rengøringspersonale, som jeg ikke har kendt, fortalt, at de følger os og hepper på os. Der er også nogen, som har sagt, at vi burde have vores eget tv-show. Og en pakistaner sagde: ’Hvorfor er er ikke mere i medierne, hvor vi kan genkende os selv.’ Jeg håber, at det kan få andre til se, at vi har noget at bidrage med,” fortæller Roxy.

”Folk bliver bare så positivt overrasket over at møde os,” supplerer Maleeha.

Langt de fleste kommentarer på Facebook har været positive, men der har også været nogle negative, blandt andet med kritik af, at de bærer tørklæder.

DR har i flere tilfælde svaret, at ”Maddysten” handler om mad og ikke om tørklæder, og samtidig har de understreget, at alle debattører på DR’s sociale medier ”har pligt til at skrive i respekt for andres holdninger og meninger, og vi accepterer ikke indlæg, der er nedladende, afsporer debatten, chikanerer andre, er hadefulde, eller er skrevet af falske profiler”.

”Ja, der har måske været fem procent negative. Men jeg tænker, at de kommer fra mennesker, som sidder i deres egen lille hule og ikke kommer ud og møder nogen som os,” siger Maleeha.

”Der er også mange, virkelig mange, som har skrevet privat til os. Og det varmer hjertet, fordi de skriver smukke, fx at vi har inspireret dem til at prøve ny mad, og at de har fået et nyt syn på os,” siger Rukhsar, og Roxy siger sammenfattende, at det er dejligt at få den anerkendelse og ros.

Rukhsar og Maleeha Asif medvirkede sammen med søsteren Maryam og moderen Roxy i 2016 i serien ”Muslimske pigers dagbog” på DR2.

“Maddysten” (8:8) sendes på DR1 onsdag den 1. maj kl. 20-21.

Læs mere

Maddysten(link til trailer og alle programmer), DR

Comments


bottom of page