Festival fejrer jødisk kultur
For 9. år i træk inviterer Det Jødiske Samfund til kulturfestival i hovedstadsområdet den 2.-12. juni:
– Kulturfestivalen er en god indgang til det jødiske samfund. Jødedommen har mange ansigter, og du kan møde dem alle på festivalen, lyder det fra Dan Rosenberg Asmussen, der er formand for Det Jødiske Samfund i Danmark.
Til festivalen kan man blandt andet opleve musikere fra hele verden i Det Jødiske Hus, Synagogen i Krystalgade og Bremen Teater, og en række af arrangementerne er gratis. Ønsker man fuld adgang til festivalens program, kan festivalpas og enkeltbilletter købes hos Politiken Plus, Ticketmaster og hos Det Jødiske Samfund.
Markerer polsk emigration til Danmark
Festivalen er arrangeret i samarbejde med frivillige og lokale foreninger, og sidste år var temaet 75-året for redningen af de danske jøder i oktober 1943. I år markerer festivalen 50-året for ankomsten af en stor gruppe polske jøder til Danmark i slutningen af 1960’erne:
– En emigrationsbølge nødvendiggjort af genopblussen i den politisk udløste antisemitisme oven på seksdageskrigen. Et trist kapitel i Polens nyere historie – en gevinst for Danmark og det lokale jødiske samfund, skriver formanden for Det Jødiske Samfund, Dan Rosenberg Asmussen i pamfletten for festivalen.
En bred vifte af kulturoplevelser
Henrik Goldschmidt, Anders Singh Vesterdahl og Stjernekoret fra Goldschmidts Musikakademi spiller festivalen ind søndag eftermiddag den 2. juni. Om aftenen er den polske yiddish-syngende musik, skuespiller og danser, Nina Stiller på programmet. Den 4. juni kan man opleve den danske saxofonist Benjamin Koppel i samspil med sin amerikanske kollega Ted Rosenthal.
Derudover kan man deltage i mere end 20 forskellige ’talks’, herunder foredraget ”Verdens ældste had”, ved DR2-vært Adam Holm og journalist Samuel Rachlin, samt en paneldebat med 2. generation af de polsk-jødiske emigranter. Foruden koncerter og foredrag er der arrangementer for børn, rundvisninger, filmvisninger og billedkunst på programmet.
Som noget nyt kan man nu også – bogstavelig talt – få en smag på den jødiske kultur:
– Der er et nyt initiativ med streetfood på festivalen, som unge fyre fra “Hala ma deli” serverer. Du kan også lære at lave lækker, jødisk mad, når den polske stjerne og TV-kok Malka Kafka laver en workshop med efterfølgende smagsprøver, lyder det fra festivalleder Jacob Zylper.