Flere og flere ældre tager på højskole
To nye højskoler, Rude Strand Højskole ved Odder og Liselund Højskole ved Slagelse, er blevet godkendt som seniorhøjskoler. Det sker i kølvandet på en ændring af højskoleloven, som trådte i kraft den 1. januar 2019.
Ændringen skyldes den erkendelse, at Danmark får stadig flere ældre, og at ældre gerne farter landet rundt for at komme på kortere højskoleophold, der er skræddersyet netop til dem.
Gode rammer for seniorer
Målet med ændringen af højskoleloven var at sikre, at flere højskoler kunne få mulighed for at udbyde korte højskolekurser, som i stor grad bliver efterspurgt af netop seniorer.
Samtidig var målet, at de nye skoler skulle skabe gode rammer for den stadigt voksende gruppe af seniorer, der er nysgerrige, og som gerne vil tage på højskole rundt omkring i landet, skriver Slots- og Kulturstyrelsen i en pressemeddelelse.
Udbyder kurser allerede næste år
Tre seniorhøjskolegodkendelser har været sendt i udbud i perioden mellem den 1. januar 2019 og 1. maj 2019, og Slots- og Kulturstyrelsen har altså nu godkendt de første to ansøgere som seniorhøjskoler.
Rude Strand Højskole ved Odder og Liselund Højskole ved Slagelse forventes at kunne udbyde kurser fra henholdsvis august 2020 og januar 2021 til gavn for landets seniorer.
Med de to nye seniorhøjskoler kommet antallet op på fire seniorhøjskoler i landet. De to nuværende er Højskolen Marielyst på Falster og SeniorHøjskolen i Nørre Nissum.
Flere kursister øget behovet for flere skoler
Der er generelt en stor efterspørgsel efter højskoletilbud i disse år, og fra skoleåret 17/18 til skoleåret 18/19 har der været en stigning i elevtallet på omkring 5 procent.
Derudover er der også mange borgere, der ønsker at drive og stå bag en højskole, og Slots- og Kulturstyrelsen behandler i øjeblikket flere ansøgninger fra borgere, som ønsker at få godkendt nye højskoler, hvor der også er fokus på de klassiske, lange kurser.
Med de to nye seniorhøjskoler er der nu i alt 72 godkendte højskoler i Danmark.