top of page

Flygtningevenner – og ni andre initiativer – blev tildelt Fællesskabsprisen 2015

Solen skinnede fra en flot blå himmel, da Pearl Seaways stævnede ud fra Oslobådens kajplads med en stor flok glade mennesker ombord – og efter et par timers sejlads vendte tilbage til udgangspunktet. Under den flotte sejltur blev fællesskabet hyldet – og ti enkeltpersoner,foreninger og organisationer fik overrakt Fællesskabsprisen 2015 som en anerkendelse af deres arbejde, som er med til at gøre livet og hverdagen lettere for en række medborgere i det danske samfund. I alt var 1.131 enkeltpersoner, foreninger og organisationer blevet nomineret som kandidater til Fællesskabsprisen.

Hyldest til hverdagens helte

Fællesskabsprisen præsenterer sig selv som en pris, der hylder hverdagens helte. Den blev indstiftet og uddelt første gang i 2014.

Bag Fællesskabsprisen står politikeren Mette Frederiksen (S), ISS, Falck, DFDS, Dansk Metal, 3F, HK, Skanderborg Kommune, Professionshøjskolen Metropol, VIA Univercity College, Post Danmark og Pension Danmark.

Fællesskabsprisen sætter fokus på den del af Danmark, som sjældent får opmærksomhed og er en hyldest til de mange helt almindelige danskere, der hver dag gennem deres arbejde og frivillige engagement gør en ekstraordinær indsats for fællesskabet og får vores samfund til at glide.

Udsatte hjælper udsatte

Skuespiller Dina Al-Erhayem (kendt fra tv-programmet ”Dinas date”) var vært ved prisuddelingen, og hun kunne ved indledningen oplyse, at der blandt de 1.131 enkeltpersoner, NGO’ere og netværk, der var nomineret til Fællesskabsprisen var en tydelig tendens til, at ”det er udsatte, der hjælper udsatte”.

Hun nævnte nogle af de mange vidt forskellige initiativer, der var nomineret til prisen – og sammenfattede det anerkendende i ordene: ”Jeg anede ikke, at Danmark er så stort”.

”Og det er glædeligt, at vi – i en tid, hvor medierne er optaget af konflikt – i dag er samlet for at hylde fællesskabet,” sagde Dina Al-Erhayem.

Festdag for fællesskabet

Mette Frederiksen, der er en af initiativtagerne til Fællesskabsprisen, glædede sig over, at der både i år og sidste år er blevet nomineret et meget stort antal initiativer, der styrker fællesskabet.

”Hvor er det dejligt at bruge en eftermiddag på kun at tale om det gode, som mennesker gør for andre mennesker. En dag, hvor vi samles om det, vi er fælles om. Det, vi kan lide. Det, vi tror på. Det, der gør os stærke hver især og i fællesskab. Hvor vi ikke snakker om det, der splitter os. Hvor vi ikke snakker om forskellene og uenighederne. Hvor det ikke er konflikterne, og det, der adskiller os, der er omdrejningspunktet. Men en dag, som vi bruger på at fejre vores samfund, vores fællesskab og ikke mindst alle jer, alle dem, der hver eneste dag gør Danmark til et lidt bedre sted at være,” sagde Mette Frederiksen, formand for Socialdemokraterne ved indledningen af prisuddelingen – og hun hyldede ikke kun vinderne, men alle dem, der er blevet nomineret, og alle, der har brugt tid på at nominere andre.

Pris til flygtningevenner i Borup

Flygtningevenner i Borup er et netværk af borgere i Borup, som har valgt at bruge kræfter på at skabe positive oplevelser i dagligdagen for de 25 syriske flygtninge, som skal bo midlertidigt på byens tidligere plejecenter. Gruppen har i samarbejde med lokale foreninger og enkeltpersoner arrangeret fodboldkampe, samlet tøj ind, afholdt kulturelle arrangementer, fællesspisning, danskundervisning, strikkeklub, lektiehjælp og meget mere. Gennem dette styrkes fællesskabet mellem flygtningene og lokalsamfundet og venskaber bliver knyttet med de nye indbyggere.

Mikael Skak Pedersen, der modtog prisen på gruppens vegne, fortæller, at det er et initiativ, der begyndte lige før jul.

”Siden er mennesker kommet med gaver, tøj, cykler, møbler og alt muligt. Og der kommer noget hver dag,” siger Mikael Skak Pedersen til Sameksistens.dk. Han fortæller, at folk også har henvendt sig fra andre byer for at høre, hvordan det begyndte, så de kan blive inspireret til at gøre noget i deres område. Han er overvældet over, at initiativet har mødt så megen positiv respons, som de har gjort.

”Det er venlighed og imødekommenhed, der er drivkraften i arbejdet. Og det giver en kæmpe energi i hele byen. Så der kommer også erhvervsdrivende og tilbyder job til flygtningene, som tæller både advokater, farmaceuter, malere og andre uddannelser. Der kommer folk, som ikke havde regnet med at engagere sig, men de kan mærke, at der er så megen god energi i det. Så vi føler egentlig ikke, at vi giver noget; vi føler, at vi får noget. Vi kan næsten ikke forstå, hvor positivt det er,” siger Mikael Skak Pedersen.

De øvrige ni modtagere af Fællesskabsprisen

Her er en liste over de øvrige ni modtagere af Fællesskabsprisen – og begrundelsen for, at de har fået prisen.

Brandmændenes Cancerforening

Hver dag sætter brandfolk deres liv og helbred på spil for at redde andre mennesker. Og hver dag kæmper frivillige ildsjæle i Brandfolkenes Cancerforening for at beskytte disse brandmænd. Foreningen sætter fokus på cancer som en erhvervsrelateret sygdom og skaber fællesskab blandt brandfolk – ikke kun i Danmark, men også med brandfolk i hele Norden. Foreningen er drevet af ildsjæle, der rådgiver om det sikre arbejdsmiljø og søger at påvirke lovgivningen for at få anerkendt bestemte kræftformer som erhvervsrelaterede sygdomme.

Læs for livet

Læs for liver samler bøger ind til udsatte børn og unge, som bor på børnehjem, krisecentre, asylcentre mv. Foreningen er startet af ildsjælen Rachel Röst og hjælpes godt på vej af frivillige, der hjælper med alt fra at besøge børnene, samle bøger ind, sammensætte biblioteker og køre ud med dem til institutionerne. På de tre år, der er gået siden Rachel startede projektet, er der etableret biblioteker på 60 institutioner bestående af over 50.000 bøger. Det fællesskab, som Rachel har skabt, handler bl.a. om det store fællesskab, som bøgernes verden kan tilbyde. Et fællesskab der rummer store muligheder for udsatte børn og unge, nemlig muligheden for bedre livskvalitet og en bedre fremtid.

Gosia Juralowicz, postbud

Gosia Juralowicz, der er postbud, er den medarbejder og kollega, alle ønsker sig. Gosia giver altid en hånd med, hvis andre har svært ved at nå hele deres rute. Hun er en omsorgsfuld kollega og en loyal medarbejder, som gør meget mere end man kunne forvente. Udover at passe sit job, være pligtopfyldende og ansvarsfuld, er hun omsorgsfuld over for sine kollegaer og gør en ekstraordinær indsats for at dyrke det kollegiale fællesskab: Det kan være ved at gøre noget ekstra ud af den fælles morgenmad, tage kage med eller tage sig tid til at få en snak i kaffepausen. Fællesskabsprisen gives til den ekstraordinære indsats for fællesskabet. Det er Gosia et eksempel på. Vi andre ser ikke hendes indsats, og vi hører ikke om den. Men uden hende ville hendes arbejdsplads slet, slet ikke være den samme.

Charlotte Drue, stifter af Søskendekram

Charlotte Drue stiftede Søskendekram på baggrund af tabet af sin lillebror, der omkom ved en tragisk ulykke for 13 år siden. Søskendekram er et forum for dem, der har mistet en bror eller en søster. Her er der mulighed for at dele tanker og følelser med andre i samme situation. Selv beskriver Charlotte forholdet til gruppens medlemmer, som næsten ”søskendeagtigt”. Hun plejer at sige, at ligeså mange medlemmer gruppen har, lige så mange søskende har hun. Det betyder, at hun pt. har over 800 søskende. Charlotte er meget beskeden og gør ikke det store nummer ud af sin indsats. Men Charlottes fællesskab er uvurderligt. Det er et sted fuld af nærvær og støtte, skabt af en person der på trods af sit eget store tab, også kunne evne at rumme andres sorg.

Jobpatruljen

Jobpatruljen er en oplysningskampagne overfor 13-18-årige med fritidsjob. Hvert år taler Jobpatruljen med op mod 3.500 unge. 7 ud af 10 unge bliver snydt i deres job: Mange går glip af løn under sygdom, arbejder under uacceptable forhold eller er ikke informeret grundigt nok om deres rettigheder på arbejdspladsen. Netop derfor er Jobpatruljens indsats vigtig. Jobpatruljens ca. 100 frivillige bruger hvert år en del af deres sommerferie på at gøre fritidsjobbere landet over klogere på, hvad de har ret til og krav på. De tager også på skolebesøg for at undervise eleverne i love og overenskomster, så de er rustet til deres første møde med arbejdsmarkedet. Mottoet for Jobpatruljen er: We have your back! Det er det, fællesskabet kan, tage sig af hinanden og træde til, når det behøves. Have each others backs.

Helle Sibbersen, stifter af Projekt Husvild

Helle Sibbersen startede sin indsats, da en mand var forsvundet i Odense. Han kom fra misbrugsmiljøet, og der var ingen, som gjorde noget ved det. Helle fandt manden – han gik rundt med bare tæer midt i december. Det blev starten på Projekt Husvild. Gennem projektet hjælper Helle mennesker med at navigere i systemet: Hun sørger for, at folk ikke går sultne i seng – og hun gør en kæmpe indsats – også med de små ting. Hvis en hjemløs fx mangler et par sko i størrelse 42, går hun ikke hjem, før hun har fundet et par i den rette størrelse. Hun ”skralder” mad i supermarkeder for at kunne lave mad til andre mennesker. Det er hårdt at hjælpe – også følelsesmæssigt – og mange af dem, hun kommer i kontakt med, er mennesker med skrøbeligt sind og helbred. Men Helle kæmper videre. Det fællesskab, Helle skaber, er uvurderligt for dem, hun møder på sin vej. Hun tilbyder nemlig sit nærvær og venskab til folk, der ikke har andre.

Café Exit

Café Exit er en forening, der giver indsatte og eks-indsatte mulighed for at starte på en frisk – et nyt liv uden kriminalitet. Alle med en plettet straffeattest kan få hjælp til de udfordringer, der er i livet som tidligere kriminel. Café Exit har række tilbud: Blandt andet beskæftigelsesprojekter, socialrådgivning, familierådgivning og gældsrådgivning samt samtaler med terapeut og psykolog. Derudover har Café Exit frivillige i flere fængsler og støtter kvindegrupper, tøj- og kunstprojekter. Café Exit gør en kæmpe forskel for mange udsatte mennesker, der normalt ikke kan få hjælp andre steder i systemet. De mennesker, som Café Exit rummer, er de mennesker, der står længst udenfor fællesskabet. Café Exit viser værdien af et tilhøre et fællesskab – uden fællesskaber er det svært overhovedet at leve.

Arne Pedersen, taxachauffør

I 30 år indtil denne måned har Arne kørt taxa med børn i specialtilbud for Gentofte Kommune. Men Arne gør meget mere end jobfunktionen kræver, han er nemlig dybt engageret i de børn, han kører med. Arne giver omsorg og udfordrer børnene, der ellers kan have det svært i sociale sammenhænge. Han har skabt et helle i bilerne, hvor børnene kan være sig selv. Samtidig stiller han krav til dem. Der kan være op til otte børn i bilerne, så der skal være orden og disciplin. De skal tale pænt, være gode til at dele og så skal de lære nyt. Selv når Arne ikke kører, er der omtanke for børnene. Han sender altid fødselsdagshilsner og sms’er, hvis børnene er syge. Arne har kørt mange børn i skole i hele deres skoleliv og har været deres faste holdepunkt i, hvad der kan være en lidt uoverskuelig verden. Fælles for alle Arnes børn er, at de oplever ham som en ven – en man kan stole på. Arne har skabt et lille bitte og uvurderligt fællesskab, der får en del af Danmark til at hænge sammen. Usynligt for os andre, men livgivende for de få.

Broen Danmark

I 2002 hjalp Hans Søgaard to drenge med at gå til fodbold, fordi deres forældre var misbrugere og ikke havde overskud – hverken menneskeligt eller økonomisk – til at støtte børnenes fritidsliv. Han oprettede samme år Støtteforeningen BROEN for at organisere fundraising og formidling af støtte til udsatte børn og unge i Horsens. Siden har han utrætteligt talt udsatte børns sag, og i dag findes der 20 afdelinger af BROEN ud over hele landet. Gennem årene er flere end 3.000 børn og unge blevet hjulpet til et aktivt fritidsliv i lokale idræts- og fritidsforeninger, hvor de har fået gode oplevelser sammen med andre børn og unge – og positive voksne. BROEN åbner op for nyt håb, succesoplevelser, en aktiv fritid og et socialt fællesskab – til glæde og udvikling for det enkelte barn og med positiv indvirkning på familien som helhed. Et kendetegn ved det danske fællesskab er ligeværdighed. Broen er med til at styrke den ligeværdighed. Uden BROEN ville en stor gruppe børn blive sat uden for fællesskabet.

Hæder, diplom og statuette til vinderne

De ti vindere af Fællesskabsprisen fik – ud over æren og blomster – en statuette af den unge kunstner Frederik Worm.

Mellem talerne og overrækkelsen af priserne blev deltagerne underholdt af sangeren Matilde Lou og hendes band, duoen Året Efter samt gruppen Folkeklubben.

Læs mere

Fællesskabsprisen

#Fællesskabsprisen #FlygtningevenneriBorup #MetteFrederiksen #MikaelSkakPedersen

bottom of page