top of page

FN: Europa bør gøre mere for at beskytte børn af flygtninge

FN’s flygtningeorganisation UNHCR oplyser, at en fjerdedel af de omkring 80.000 personer, der er ankommet til Europa via Middelhavsruterne i år, er børn. Mange af dem rejser alene. Derfor har de særlig behov for beskyttelse, og den bør de europæiske lande forbedre, lyder rapporten ”Desperate Journeys”.

– Disse børn er sandsynligvis flygtet fra konflikt, de har måske mistet familiemedlemmer, været væk hjemmefra i månedsvis, måske endda år, og nogle har være udsat for forfærdelige overgreb på deres rejser, men deres lidelser stopper ikke ved grænsen, siger Pascale Moreau, direktør for UNHCR’s Europa-afdeling.

Selvom der er gennemført mange positive tiltag i hele Europa for at beskytte børnene bedre, fremgår det af rapporten, at der er brug for yderligere indsatser for at tackle nogle af de udfordringer, som børn fortsat står over for, skriver UNHCR’s danske afdeling.

– Flere steder i Europa bliver især uledsagede børn ofte indkvarteret i større centre med minimalt opsyn, hvilket udsætter dem for yderligere overgreb, vold og psykologiske kvaler, samt øger risikoen for, at de vil rejse videre eller forsvinde, siger Pascale Moreau.

Blandt anbefalingerne opfordres de europæiske lande til øjeblikkeligt at stoppe med at tilbageholde børn på grundlag af migration, til at udpege uddannede værger eller socialarbejdere, og til at sikre, at flygtninge- og migrantbørn kan komme i skole. Flere steder i Europa må børn ligefrem kæmpe for at blive anerkendt som børn, og rapporten appellerer til, at der anvendes bedre metoder til at vurdere børns alder.

Læs rapporten her.

bottom of page