top of page

FN: Verdens politiske ledere har ansvar for at løse global flygtningekrise

Verdens ledere bør gøre en ekstra indsats for at stoppe konflikter, der driver mennesker på flugt fra deres hjem, lyder det fra FN’s flygtningeagentur.


Børn udgør næsten halvdelen af alle flygtninge. Foto: Unsplash


UNHCR, FN's flygtningeagentur, opfordrer i dag verdens ledere til at intensivere deres bestræbelser på at fremme fred, stabilitet og samarbejde for at standse og vende et årtis tendens til voldsom fordrivelse på grund af vold og forfølgelse.

På trods af pandemien steg antallet af mennesker, der flygter fra krige, vold, forfølgelse og menneskerettighedskrænkelser i 2020 til næsten 82,4 millioner mennesker.


Antallet af flygtninge stiger

Tallet stammer fra FN-organet UNHCR’s seneste årlige rapport Global Trends, der blev offentliggjort i dag i Genève. Dette er en stigning på yderligere fire procent oven i de allerede rekordhøje 79,5 millioner i slutningen af ​​2019.

Rapporten viser, at der ved udgangen af ​​2020 var 20,7 millioner flygtninge under UNHCR-mandat, 5,7 millioner palæstinensiske flygtninge og 3,9 millioner venezuelanere fordrevet til udlandet.

Yderligere 48 millioner mennesker var internt fordrevne inden for deres egne lande. Yderligere 4,1 millioner var asylansøgere.


Fordrivelse, besættelse og lidelse

Disse tal indikerer, at på trods af pandemien og opfordring til en global våbenhvile fortsatte konflikter med at jage folk fra deres hjem.

”Bag hvert tal er en person tvunget fra deres hjem og en historie om fordrivelse, besættelse og lidelse. De fortjener vores opmærksomhed og støtte - ikke kun med humanitær hjælp, men også i at finde løsninger på deres situation,” siger FNs højkommissær for flygtninge, Filippo Grandi.


Børn udgør næsten halvdelen af alle fordrevne

”Mens flygtningekonventionen fra 1951 og den globale flygtningekompakt giver de juridiske rammer og redskaber til at reagere på fordrivelse, har vi brug for meget større politisk vilje til at tackle konflikter og forfølgelse, der tvinger folk til at flygte i første omgang,” tilføjer han.

Piger og drenge under 18 år tegner sig for 42 procent af alle tvangsfordrevne. De er særligt sårbare, især når kriser fortsætter i årevis. Nye UNHCR-estimater viser, at næsten en million børn blev født som flygtninge mellem 2018 og 2020.


Comments


bottom of page