top of page

Lasse Helner: ’Folkemusikken skal tilbage til folket’

Opdateret: 5. nov. 2021

Folkemusikken har mistet sin folkelighed, fordi kunstnerne spiller på en trend for at imponere hinanden. Det mener Lasse Helner, der sammen med hustruen Mathilde har gjort folkemusikken folkelig ved at tilbyde intime hjemmekoncerter.


Lasse og Mathilde, pressefoto


”Er du trist og har du sorg i sinde, så tag med mig ned til Lundeborg…”

Lundeborghymnen blev i 1976 startskud til Lasse og Mathildes karriere, og hele stemningen fra folkemusikken dengang præger fortsat sangduoen, fortæller Lasse Helner:

– Den har påvirket os meget, for vi var inde i en periode, hvor det fynske pludselig kom i højsædet. I 1972 skulle Danmark stemme om EF, og der blev voldsomt fokus på alle nationale begreber. Hvem var fiskerne? Hvem var bonden? Alle ting havde deres egne særpræg. Vi havde spillemænd på Fanø, spillemænd fra Fyn og Sjælland, og vi havde Niels Hausgaard i Nordjylland, der sang med dialekt.


Ægte folkemusik

Ove Bagers ”Er du trist og har du sorg i sinde” blev signaturmelodi på en trend, der prægede dansk musik i mange år og har udløbere helt op til i dag.

– Ove Bager stod for ægte folkemusik. Han optrådte på gader og stræder med glæde og gøgl i Odense og blev med sin harmonika efter hånden fast inventar på havnen i Lundeborg.

Siden dengang har folkemusikken fjernet sig mere og mere fra folket, mener Lasse Helner.

Men det gør Lasse og Mathilde nu noget ved. På deres Facebook-side tilbyder de intime hjemmekoncerter i haven, stuen eller laden.

– Saml stole, venner, familie, forretningsforbindelser, som betaler en aftalt entré for oplevelsen og skriv en besked med dit telefonnummer, så ringer vi dig op og får talt detaljerne på plads, skriver parret, der kommer med et lille musikanlæg og ”giver jer et godt minde”.

Først til mølle får først malet, skriver parret – og kun få dage senere var alle datoer booket.


Folkemusikken tilbage til folket

Folkemusikken har meget at sige os i dag, mener Lasse Helner:

– Vi burde tænke lidt i de baner igen. Folkemusikken er måske gået hen og blevet lidt højpandet – det er blevet gjort til en niche, noget forfinet og akademisk, sådan at dem, der er tilpas folkelige, ikke bliver accepteret i de kredse.

– Det er blevet enormt elitært. Man spiller til hinanden og ikke til folket. Man kan sige, at folkemusikken har fjernet sig fra folket. Man tilegner det ikke til folket længere. Man tilegner det til sig selv og sine egne evner. Den er blevet et spejl, man sætter op foran sig selv, siger Lasse Helner.


Akustiske instrumenter stadig populære

Men der findes stadig trubadurer, fortsætter han:

– De er der for fuld hammer, og dem har der aldrig været så mange af, som der er nu. Det er en blanding af folkemusik og pop, ligesom vi selv er. Mathilde har rødder i folkemusikken med violinen, og jeg har rødder i rockmusikken fra 60’erne.

Hvordan ser det ud for folkemusikken om 50 år?

– Det bliver meget spændende at se. Man spåede allerede for 20 år siden, at strengeinstrumenterne ville forsvinde på grund af den teknologiske udvikling. Men de er jo stadig populære, ligesom gammeldags klaver også er her for at blive. Instrumenterne passer med de udtryksformer, vi har som mennesker. Så jeg tror, at folkemusikken vil være her om 50 år, ligesom man også vil lytte til Mozart om 50 år.

Og så er Lundeborghymnens profeti igen gået i opfyldelse:

”Er du trist og har du sorg i sinde, så tag med mig ned til Lundeborg…”

bottom of page