top of page

Forfulgte yazidi-kvinder udstiller malerier i Hellerup

Torsdag den 25. november åbner en udstilling i Kultur- og Medborgerhuset Byens Hus i Hellerup. Det er med malerier udført af kvinder fra det forfulgte irakiske mindretal yazidierne. Ligestillingsordfører Lars Aslan Rasmussen (S) åbner udstillingen.


En kvinde fra det yazidiske mindretal med det maleri, hun netop har malet på et Mission Øst medborgercenter i den irakiske by Sinjar. Foto: Jens Marcussen


En kvinde er hængt op og bundet af et reb. En kvinde søger at komme fri af kæder fra en sky på himlen. Blod der flyder fra en fængselscelle.

Det er blot nogle af de hjerteskærende motiver i en ny udstilling af billeder, som er tegnet og malet af yazidikvinder fra Irak. Ved at male og tegne som del af Mission Østs traumebehandling får kvinderne sat begreber på de uhyrlige overgreb, de har oplevet, mens de var fanget som sexslaver af Islamisk Stat.

Malerierne kan ses i Kultur- og Medborgerhuset Byens Hus i Hellerup fra den 25. november. Dagen er International dag for afskaffelse af vold mod kvinder. Udstillingen åbnes kl. 16 af Lars Aslan Rasmussen, ligestillingsordfører for Socialdemokratiet.


Udstiller afmagt, angst og smerte

Eksperter i kunst og traumebehandling udtaler om yazidikvindernes malerier:

- Malerierne udtrykker vold og mangel på kontrol over egen krop. Jeg ser afmagt. Kvinderne er afkræftede, udmattede, magtesløse. Præcis som jeg oplever det hos mine klienter, udtaler Naderah Parwani, der er psykolog med egen praksis og ekspert i traumebehandling af flygtninge med PTSD.

Kis Henriksen er kunstterapeut og forfatter til en række bøger om bl.a. terapi for overlevende efter borgerkrigen i Bosnien-Hercegovina i 1990’erne. Hun siger om yazidikvindernes malerier:

- Der er noget, som kvinderne hverken vil huske eller høre om, og slet ikke tale om, fordi det er for svært og forbundet med genoplevelse af et traume og derfor vækker stor angst og smerte.


”Kunsten at male sig ud af et hjørne”

Hun tilføjer:

- Når de kunstneriske medier anvendes som det sprog, der kan erstatte talen, da folder oplevelserne sig ud, og den enkelte bliver både set og hørt.

Karsten Auerbach er selv billedkunstner og har netop afsluttet et etårigt forløb på Psykiatrisk Afdeling på Odense Universitetshospital om ”Kunsten at male sig ud af et hjørne”. Han siger efter at have set malerierne:

- Det er stærkt at opleve kvinder som midt i ulighed og social kontrol har fundet et sted i sig selv, hvor de har meldt sig ud af det patriarkalske for at kunne holde ud at leve som de kvinder, de er. Jeg ser også i malerierne, at de er kommet frem til en værdighed, der gør, at de ikke lader sig trække ned.

Udstillingen kan ses i Byens Hus, Hellerupvej 22-26, 2900 Hellerup fra torsdag den 25. november. Åbner kl. 16.

Comments


bottom of page