top of page

Forsker: Tilliden vokser i Danmark

Det er ikke nogen tillidskrise i det danske samfund, som statsminister Mette Frederiksen påstår. Tvært imod er tilliden mellem mennesker i Danmark støt stigende og er vokset i takt med stigende indvandring.

Det skriver forsker Hans Lassen i en kronik i Weekendavisen i dag.

Statsministerens nytårstale har givet Hans Lassen anledning til en dybere analyse af Mette Frederiksens åbningstale i Folketinget tilbage i oktober. Her tegnede statsministeren et billede af en generel tillidskrise, som truer selve samfundets fundament.

– Et sted siger hun generelt, at ”tilliden er blevet mindre”. Det er i modstrid med et af de mest overbevisende studier om udviklingen i den generelle tillid i det danske samfund. Studiet viser, at den fra 1980 til 2010 er vokset meget kraftigt fra omkring 50 til 80 procent. Og siden 2010 og frem til i dag er tilliden blevet konsolideret på det høje niveau omkring de 80 procent, skriver Hans Lassen i kronikken.

Et afgørende sted i talen kæder Mette Frederiksen tillidskrisen sammen med indvandringen. Antallet af indvandrere og efterkommere voksede fra omkring 150.000 til 800.000 personer. Eller fra omkring tre til 14 procent af befolkningen.

– Alligevel og på trods heraf er tilliden som nævnt vokset i markant grad, skriver Hans Lassen og konkluderer:

– Det kunne jo tyde på, at det danske samfund generelt set har haft en betydelig kapacitet til at tage imod det, der nok har været en af danmarkshistoriens største indvandringsbølger.

Tilliden har det altså ganske godt i Danmark.

Hans Lassen er forfatter, integrationskonsulent og grundlægger af konsulentfirmaet Sisyfos. Han er uddannet cand.phil. i nordisk sprog og litteratur og har en ph.d. fra Aalborg Universitet.

Comments


bottom of page