top of page

Forskere: Flygtninge skal ud af asylcentrene

”Som forskere specialiseret i lejre, ser vi derfor med bekymring på den måde, lejrlignende tilstande for flygtninge breder sig fra asylcentre til resten af samfundet. Der bør være forskel på at være asylansøger og at være anerkendt som flygtning, men i dag er den forskel ved at blive udvisket.”

Det skriver fire forskere ved Centre for Advanced Migration Studies (AMIS), Københavns Universitet i en kronik i Berlingske. En engelsk version kan læses på Refugees Welcome’s hjemmeside.

”Den usikkerhed og midlertidighed, der kendetegner asylsituationen og de skrabede rammer, der gives i asylcentre og andre lejre, er i længden skadelige for mennesker,” konkluderer postdoc Katrine Syppli Kohl, lektor Zachary Whyte, ph.d.-studerende Cecilie Odgaard Jakobsen og lektor Simon Turner.

De fire forskere har fulgt en række personer, som er kommet til Danmark som asylansøgere. Nogle af dem er blevet tildelt asyl og er nu flygtninge i Danmark. Men mange af dem bor stadig på asylcentre, der på ingen måde lever op til standarden for, hvordan folk lever andre steder i det danske samfund, mener forskerne og giver flere eksempler: Enlige personer skal dele værelser med fremmede. Der er ofte støj fra naboer, der gør det svært at få ro og at sove godt. Folk kommer og går – på toilettet, i køkkenet, ind og ud fra gange – på alle døgnets timer.

De fire forskere påpeger, at det er skadeligt for mennesker at forblive under den slags forhold i længere perioder. Livet på asylcentre kan være skadeligt, og når disse forhold strækker sig ind i integrationsfasen, følger skadelige virkninger.

Forskerne giver et vink med en vognstang til integrationsminister Mattias Tesfaye:  Hvis vi vil undgå negative menneskelige og økonomiske konsekvenser, må vi flygtninges sikkerhed styrkes ved at de får opholdstilladelse, de må få tilstrækkelig indkomst til at betale husleje for passende boliger og – ikke mindst – stoppe ​​restriktive indvandringslove, så flygtninge i Danmark får en bedre mulighed for at planlægge en fremtid og blive aktive og velstående borgere.

Med andre ord: Flygtninge skal ud af lejrene!

Comments


bottom of page