Generalsekretær: At være mor påvirker min ledelsesstil
MORS DAG: Passion og professionalitet kan fint gå hånd i hånd, fortæller generalsekretær for Mission Øst, Betina Gollander-Jensen. Ledelse handler nemlig om mennesker, og at lede er først og fremmest at lytte, skabe trivsel og finde fælles fodslag. Det skaber samhørighed. Ligesom i familien.

Foto: Ulrik Jantzen
- At være mor er mere end blot at få et barn og skabe en familie. Det er langt hen ad vejen en følelse, en helt vild følelse. Det er en kærlighed som udtrykker sig i et helt særligt forhold mellem mor og barn. En familiefølelse, der også forplanter sig til kolleger og skaber samhørighed på arbejdspladsen. For det handler alt sammen om menneskelige relationer.
Sådan begynder generalsekretær Betina Gollander-Jensen en samtale om relationel ledelse.
Hun leder den danske hjælpeorganisation Mission Øst og har tidligere arbejdet som international chef i Caritas Danmark, flygtningekoordinator i Amnesty International, programansvarlig i Dansk Flygtningehjælp og udstationeret for Det Danske Udenrigsministerium i Kenya. Hun har også været udsendt af FNs flygtningeorganisation UNHCR i Sydafrika, Mozambique, Uganda og Sudan.

Betina Gollander-Jensen på besøg hos en iværksætter i den irakiske by Kirkuk, som Mission Øst støtter. Foto: Jens Marcussen.
Når uorden er dagens orden
Som i al ledelse indebærer opgaven som leder for en hjælpeorganisation med over 200 medarbejdere i 11 lande evnen at kunne navigere i kaos. Uorden er ofte dagens orden. Og det får man helt ind på livet, når man får et barn, fortæller Betina Gollander-Jensen.
- Vi kvinder, der er veluddannede og har et godt job, er superdygtige til at planlægge. Vi lægger planer for alt! Men det kan man godt glemme, når man bliver mor og danner familie.
- Hvis du godt kan lide at der er organiseret i dit hjem: Glem det! Børns legetøj flyder alle vegne, og teenagere efterlader beskidte tallerkener i køkkenet - uanset hvor meget man prøver at opdrage dem!
Samtidig er det ”en mærkelig vidunderlig følelse”, fortsætter hun:
- Hidtil har man levet som enkeltindivid med sin egen historie, men pludselig bliver ens historie forbundet med alle kvinder gennem tiderne. Det er en meget speciel følelse.

Betina Gollander-Jensen på besøg i det nordlige Irak, hvor Mission Øst driver et medborgercenter, der hjælper yazidi-kvinder på fode efter overgreb. Foto: Jens Marcussen.
Skal ikke abstrahere fra det følsomme
Som generalsekretær for Mission Øst har Betina Gollander-Jensen det endelige ansvar for over 200 medarbejdere i organisationens 11 arbejdslande.
Hvordan abstraherer du fra det følsomme mor-barn-forhold til at være professionel, have overblik og ind imellem skulle tage svære beslutninger i fx personalesager?
- Jeg synes ikke at man skal abstrahere fra det følsomme. Det er ikke sådan, at jeg er én person derhjemme og en anden på arbejdet. I bund og grund handler vores relationer om mennesker. I familien er man følelsesmæssigt forbundne – og det er man langt hen ad vejen også på arbejdet: vi arbejder for samme værdier og for at hjælpe de fattigste. Det giver en samhørighed, som bringer følelser ind i arbejdsforholdet.
- Men selvfølgelig skal vi være professionelle på arbejdet for netop at tjene dem vi hjælper. Derfor er det også mest kærligt at være ærlig – også når det er en hård snak som det fx er i personalesager.

Betina Gollander-Jensen på besøg i Armenien, hvor Mission Øst støtter fem rehabiliteringscentre for børn med handicap. Foto: Karen Sophie Krag.
Som leder er du nødt til at lytte
Præger moderskabet din ledelsesfilosofi?
- Ja, på en måde. Når du er mor, bliver du nødt til at lytte. Du kan ikke bare sige, nu er det sådan og sådan. På samme måde er en nærværende kommunikation central overfor dine medarbejdere. Den skal motivere og skabe mening både for den enkelte og fællesskabet.
- Det ligger mig på sinde at folk trives. Jeg vil gerne se, at Mission Østs medarbejdere på linje med familier har det godt og gør det, de er bedst til. På den måde kan vi levere det bedste arbejde til de fattigste.
Betina Gollander-Jensen fortsætter:
- Jeg betragter meget mine kolleger som en slags familie. Dagens bedste timer bruges jo sammen med kolleger. Derfor er det vigtigt at have det godt på arbejdspladsen og være omgivet af gode, dygtige mennesker.

Betina Gollander-Jensen i øjenhøjde med børnene på et rehabiliteringscenter i Tadsjikistan, som Mission Øst støtter. Foto: Mission Øst.
Familieliv påvirker ledelsesstil
Samtidig bliver man som forælder også nødt til at tænke over, hvordan man bruger sin tid, pointerer hun:
- Når man kører hjem fra arbejde efter et vist antal timer, ved man, at der ligger yderligere 5-6 timers arbejde hos familien derhjemme. Man bliver nødt til at få afsluttet arbejdsopgaverne, så man kan komme hjem og være noget for familien. Dem skal man selvfølgelig gemme noget overskud til.
Når man så møder på arbejde næste dag, er man ladet op:
- For mit eget vedkommende synes jeg, at jeg blev bedre til at “se” mennesket efter jeg fik børn. Fordi man har set et lille sårbart barn vokse op, kan man pludselig også bedre få øje på menneskers personlighed. At være mor skaber en følelse af samhørighed med alle mødre på tværs og samtidig en genkendelse af mennesket i medmennesket, så at sige.
Og det påvirker ledelsesstilen:
- Det er det mest inspirerende ved at være leder: at finde ud af, hvad der motiverer folk, og hvordan de forskellige evner og kompetencer kan passe ind i en helhed. Her får vi skabt en synergi i arbejdet til gavn for både den enkelte medarbejder og hele organisationen. På den måde præger forældreskab og familieliv min måde at lede på fordi det her også handler om at motivere og få et team – i det tilfælde familien – til at fungere.

Betina Gollander-Jensen inspicerer afgrøder i et levebrødsprojekt, som Mission Øst driver i Nepals afsidesliggende landsbyer. Foto: Fie Østergaard.
En kultur af åbenhed og tillid
Så mål og strategi er ikke nok? Man kan ikke nøjes med at lave en arbejdsplan?
- Vi kan jo forestille os, hvordan det vil være at give vores 200 medarbejdere et papir i hånden og sige: Det er planen vi kører efter! Det duer selvfølgelig ikke. Ledelse handler om tillid og dialog, og ja, faktisk om kærlighed, både til arbejdet og de mennesker vi hjælper. Det er fundamentet, cementen, der binder organisationen sammen.
- Det interesserer mig: Hvordan skaber vi en kultur, en følelse af, at vi i bund og grund stoler på hinanden og vil det samme. Vi kan forskellige ting, og nogle gange er vi uenige. Men bag det hele kan vi lide at være sammen. Det er vigtigt for os både at trives som enkeltpersoner og at bidrage til fællesskabet.
Men ja, selvfølgelig er mål vigtige, slutter Betina Gollander-Jensen.
- Vi har jo også mål som familie, nogle rammer indenfor hvilke vi fungerer som familie. Vi har et hjem, der skal holdes rent, vi har regler som fx sengetider og vi har familietraditioner. Vi vil have nogle gode oplevelser sammen, have fællesskab og nå nogle mål sammen. Men målene nås ikke, hvis ikke vi trives i den almindelige hverdag. Og trivsel og målopfyldelse kommer bedst i en kultur præget af åbenhed og tillid.
Artiklen er skrevet i samarbejde med Mission Øst.