top of page

Giv kontanthjælps-modtagere en ærlig chance

Det er urimeligt, at de mennesker, der har færrest penge, også er dem, der oplever, at de hele tiden skal spares på, skriver debattør.


Illustration: Unsplash

Debatindlæg af Linda Suszkiewicz, kirkesanger på Ærø


Forleden hørte jeg i TV-avisen, at man ville lave et forsøg på en skole.

Forsøget går i al sin enkelthed ud på, at det er forbudt at skælde ud, at hæve stemmen; gennem samtale skal man fremme forståelsen. Det lyder godt i mine gamle pædagog-ører, og jeg tror man kan komme meget længere gennem samtalen, frem for at skælde ud. Det virker for os alle, både mennesker og selv for dyr.

Hvorimod hvis nogen står og råber dig ind i hovedet, så står du af og lukker af, og så bliver der ikke nogen form for forståelse.

Man talte om den udvikling, vi som samfund havde gennemgået, fra det at måtte bruge spanskrør i skolen, til det slet ikke at måtte slå børn mere.

Nu er man så gået skridtet videre, så vi skal tale med hinanden, og ikke råbe ad hinanden. Jeg synes der er en rigtig god pointe i det, og jeg tror på det.


Straffes ved at blive trukket i kontanthjælpen

Men så, lige efter dette indslag, var der en politiker (husker ikke hvem), der sagde, at kontanthjælpsmodtagere, der ikke ville tage de arbejder de bliver tilbudt, skal straffes ved at blive trukket i kontanthjælpen? Ja, kontanthjælpen.

Og så kan jeg ikke lade være med at tænke på, hvorfor det er ok at straffe kontanthjælpsmodtagere, og hvorfor vi ikke tror, vi får meget mere ud af det, hvis vi også taler ordentligt til dem?

Hvorfor ikke sørge for den gulerod, at de kommer med i nogle fællesskaber, hvor man sammen kan lave alle mulige ting?

Så er jeg sikker på, at de hen ad vejen selv får lyst til at komme med bidrag. Jeg tror det er vigtigt for os alle, at vi føler os velkomne der, hvor vi er, i stedet for at føle os som udskud. Og hvem af os har i øvrigt lyst til at lave noget, vi ikke kan lide. Det skulle da lige være, hvis vi er med i et team hvor vi føler os værdsat; så kan det da godt være, at vi gør ting, vi ikke brænder for; ikke fordi vi er specielt glade for det, men fordi vi er sammen med mennesker, vi kan lide at være sammen med.


Lav et indtjeningsloft for de rige

Videretænkt, så synes jeg ikke vi skal have så travlt med at pukke på mennesker der ikke har ret meget at gøre godt med.

Der er en gruppe for hvem det ville være mere naturligt at yde en meget større indsats. Nemlig dem, der har en årsindkomst, som de fleste ikke når at kunne tjene gennem et helt liv.

Jeg synes det kunne være meget mere spændende, hvis vi laver et indtjeningsloft, som gør, at hvis man rammer det loft, skal man betale det overskydende til skatten. Det er ganske urimeligt, at vi hele tiden siger, at nogen får for meget i kontanthjælp og vil have at dem, der har færrest penge i dette land, også er dem, der hele tiden skal have en fornemmelse af, at det er dem der skal spares på.

Det er ikke i orden at det altid er dem, der skal have dårlig samvittighed over at måtte tage imod de almisser, vi gi’r dem, så længe der samtidig er nogen der har så urimeligt meget.


Linda Suszkiewicz har indsendt debatindlægget gennem vores debatformular her. Det kan du også gøre!

Comments


bottom of page