top of page

Gymnasieelevs redning viser pressens ansvar

Den lykkelige udgang på Aya Abo Dahers sag understreger vigtigheden af, at medier oplyser befolkningen. Sagen kunne have kostet hende livet, hvis danske myndigheder og vore politikere havde fået deres vilje.


Marianne Olsen, foto: Michala Linn


Fra modvillige borgere, som Socialdemokratiets udlændingeordfører Rasmus Stoklund også medregner sig selv, har man kunnet høre, at flygtninge ved at optræde offentligt har formået at få deres opholdstilladelse forlænget.

Integrationsminister Mattias Tesfaye syntes heller ikke om at forlænge syriske flygtninges opholdstilladelse. Han mener nemlig at Damaskusområdet er et sikkert område at rejse ’tilbage’ til anerkender dermed ikke Syriens diktators brutalitet.

Men gymnasieelev Aya Abo Dahers sag endte lykkeligt, da Flygtningenævnet efter omfattende mediebevågenhed og advokat Niels Erik Hansens utrættelige indsats endelig gav hende permanent opholdstilladelse.

Der er nu store dele af landets befolkning, der har fået at vide at vi har beskyttet mennesker, som har brug for at være hos os, som gider os og som gerne vil være med til at gøre Danmark til et bedre og venligere land.

Når jeg har talt med godhjertede mennesker om syrernes situation, har det været tydeligt at de ikke vidste, hvilken risiko, de løb ved at rejse til Syrien. De ville nemlig aldrig være med til at en flygtning, der har behov for beskyttelse, skulle risikere voldtægt, tortur eller henrettelse. Det er jo netop det vi har villet beskytte dem imod. De har bare stolet på at regeringen og Folketingets flertal vidste besked og kunne ikke drømme om at deres tankeløshed var så omfattende.

Derfor har pressen et kæmpe ansvar for at oplyse befolkningen, så vi alle kan være os selv bekendt.

Ligesom der var mennesker her i landet, der reddede os til Sverige for 78 år siden, er der i dag mennesker, der har den samme glæde ved at dagens flygtninge bliver reddet. Men de skal vide besked. Flygtningekrisen er i dag lige så omfattende, som den var dengang. Dengang reddede helte Danmarks ære i ellevte time. Lad det nu ske igen.

Det kræver at pressen tager sin opgave alvorligt og fortæller hvad der er på færde. At syriske og andre flygtninge har brug for at blive opfattet som medmennesker, at deres liv er lige så dyrebart som danske statsborgeres.

I andre lande bliver journalister bortført og henrettet for at sige diktaturer imod. Det behøver de ikke frygte i dagens Danmark. De kan tage deres forpligtelse med både ro og glæde:

TILLYKKE til os alle med Aya Abo Dahers redning!

Commentaires


bottom of page