top of page

Hærværk og chikane mod moskéer i USA er firdoblet på et år

I 2015 blev der registreret 78 tilfælde af hærværk, trusler chikane og andre anti-muslimske hændelser mod moskéer i USA. Det er næsten fire gange så mange som året før, hvor der blev registreret 20 af den slags hændelser mod amerikanske moskéer. Det fremgår af en ny rapport fra Council on American-Islamic Relations og Center for Race and Gender at University of California Berkeley.

En fjerdedel (19) af de anti-muslimske hændelser fandt sted i staten Texas, mens der blev registreret 13 hændelser i Californien. I et tilfælde blev der sat ild til en moské i Californien, og i et andet tilfælde blev der placeret et svinehoved foran døren til en moské i Philadelphia.

Antallet af registrerede islamofobiske hændelser mod moskéer har svinget fra år til år siden 2009, hvor den første af disse undersøgelser blev foretaget. I 2010 blev der registreret 53 hændelser, ellers har antallet ligget under 30. De 78 hændelser i 2015 er således markant højere end i de foregående år.

Sammenhæng med amerikanske valgkampagner

November og december var med 17 hændelser de måneder, hvor der blev registreret flest hændelser mod moskéer i 2015. Nogle af dem fandt sted i kølvandet på terrorangrebene i Paris i november 2015, hvor 130 mennesker blev dræbt. Derimod kunne der ikke registreres en tilsvarende stigning i kølvandet på angrebene i januar 2015 mod satiremagasinet Charlie Hebdo og et jødisk supermarked i Paris.

Rapporten peger samtidig på, at der er en sammenhæng mellem antallet af islamofobiske hændelser og tonen i amerikanske valgkampagner.

Stigningen i antallet af hændelser i både 2010 og 2015 kom på tidspunkter, hvor islam blev inddraget som et emne i valgkampagnerne i de pågældende år. Det giver ifølge rapporten vægt til at argumentere for, at “niveauet for den anti-muslimske stemning følger udviklingen i indenrigspolitikken i USA, og ikke international terrorisme.”

Rapporten oplyser, at islam i november 2015 var et centralt emne i kampagnen forud for præsidentvalget i 2016. I december 2015 blev dette fokus forstærket, da den republikanske kandidat Donald Trump foreslog, at muslimer skulle forbydes at komme ind i USA.

En procent af befolkningen er muslimer

Der lever omkring 3,3 millioner muslimer i USA, hvilket svarer til omkring en procent af landets befolkning. Til sammenligning udgør jøder 1,8 % af den amerikanske befolkning. Det vurderer Pew Research Center i analyse, der belyser forskellige religiøse gruppers størrelse i USA. Hinduer udgør 0,7 % af befolkningen i USA.

Læs mere

Flere jøder end muslimer i USA, Sameksistens.dk, 11-01-2016

Comments


bottom of page