top of page

Høring: Regering og folketing svigter danske børn

Af Marianne Olsen

Alma *) var blevet betaget af Koranen og rejste som ganske ung i 2014 til Syrien for at slutte sig de folk, som hun troede kæmpede for en bedre verden. I 2014 var det ikke ulovligt at rejse til Syrien.

Meget hurtigt forstod hun at hun havde taget fejl og ville hjem. Men det lod sig ikke gøre. To flugtforsøg mislykkedes. I mellemtiden var hun blevet gift. Om det var frivilligt vides ikke. Alma fik et barn i 2015 og et i 2016. Børnene er dybt traumatiserede og har både ADHD og PTSD.

Advokat Knud Foldschack fører sagen for børnenes mormor, der ønsker de syge børn hjem til Danmark hurtigst muligt. Sagen er nedskrevet i over 20 ringbind, og illustrerer den problematik, som Bedsteforældre for Asyl ønskede belyst ved en høring i Fællessalen på Christiansborg den 4. marts.

– Hvis man tager det danske statsborgerskab fra disse børn, hvad bliver så det næste? Det tør man ikke tænke på, sagde Knud Vilby på høringen.

Børn er syge og apatiske

Janne Tynell fra Red Barnet fortalte på høringen, at organisationen arbejder for alle børn og at de danske børn har ret til at komme til Danmark og få et bedre liv, og at hver dag tæller

– I Al-Hol lejren var der i 2016 70.000 mennesker; halvdelen var under 12 år. I Al-Roj lejren er der 2.000 kvinder og børn. Red Barnet har været der i to år på syrisk mandat. Børnene er fejlernærede og apatiske; der er ingen lokal lægehjælp, fortalte hun.

Danmark har mulighed for at redde danske børn. FN beder os om at gøre det.Børn har ret til at lege – ikke til lejre. De skal have lov til at udleve barnets naturlige nysgerrighed, og de har ret til at gå i skole, når de når alderen dertil. Det er vigtigt med de faste rammer. De danske børn i lejrene er ikke blot syge på legeme, de er også apatiske, fortalte Janne Tynell.

Elsk din næste – ikke kun de nærmeste

Juraprofessor Eva Smith gjorde opmærksom på, at kurderne beder om, at vi hjemtager danskerne:

– Det er da besynderligt at myndighederne her i landet råber op om at andre lande skal tage deres statsborgere hjem, men at vi ikke selv vil kendes ved vores.”

Og hun anklagede embedsværket for at være for følgagtigt over for politikerne og således svigte deres embedspligt.

– Lad os se ti år frem: Disse børn er en tikkende bombe, for selv om man kan tage passet fra dem, kan man ikke lukke Danmark af. Jeg talte med en dame for nogen tid siden og spurgte hvad hun mente var danske værdier. Hun svarede ’kristendommen’. Så er det man må spørge, hvad det er for noget. Jeg har også hørt nogen herinde i Folketinget sige, at det at elske næsten er at elske sine nærmeste!”

’Forråelsen kommer fra Christiansborg’

En bedstemor fra salen sagde: ”Hvilken tilstand sætter vi os i som land, når vi handler sådan mod danske statsborgere?”

Der er eksempler på at et brev om at et statsborgerskab er blevet frataget administrativt, er blevet meddelt borgeren så sent, at det blev umuligt at anlægge sag inden for de ti dage, der var tilbage.

Det er herindefra forråelsen kommer, sagde Claus Juul fra Amnesty, idet han hentydede til Folketingets flertal, og Kristian Heegaard, høringens vært, sluttede med at fastslå, at det ikke er kriminelt at have kriminelle forældre.

– Vi må ikke bukke under, for man bekæmper ikke islamisme ved at gøre børn ondt. Vi skal ikke lade børnene udvikle sig til at blive nye fremmedkrigere.

En ting er sikkert efter høringen den 4. marts. Bedsteforældre for Asyl giver ikke op. De bliver ved indtil børnene kommer hjem.

*) Navnet er fiktivt

Komentarze


bottom of page