top of page

Halvdelen af hjemsendte syrere får deres sager omgjort

Flygtningenævnet omstøder knap 50 procent af Udlændingestyrelsens afgørelser om hjemsendelse af syriske flygtninge til Damaskus.Flygtningenævnet omgør mange af Udlændingestyrelsens beslutninger. I 2021 er tallet 44 procent. Næsten hver anden afviste syrer får lov til at blive, hvis de klager til det uafhængige forvaltningsorgan.

Det skriver Avisen Danmark og fortæller om den 33-årige HF-studerende Nevien Asrahal, der var helt knust, da hendes opholdstilladelse blev inddraget, men i fredags lettet, da afgørelsen blev omgjort.


Giver håb til 500 flygtninge

Flygtningenævnet havde nemlig besluttet, at hun alligevel måtte blive i landet. Og det giver håb til resten af de omkring 500 syriske flygtninge, der har fået afslag på fortsat ophold i Danmark med det resultat, at de sendes tilbage til Syriens hovedstad Damaskus og landets brutale regime.

En advokat forklarer over for avisen, hvad der ligger til grund for Flygtningenævnets afgørelse.

- Flygtningenævnets praksis er, at det ikke længere er tilstrækkeligt at henvise til den generelle situation i Damaskus. Det kræver nu, at man er i en individuel risiko for eksempelvis at myndighederne ønsker at afhøre en omkring ens egne eller ens families forhold, siger advokaten Hannah Krog.


Går efter forsigtighedsprincip

Da systematiske kidnapninger og indespærringer af regimekritikere fortsat er nogle af Bashar al-Assads magtgreb, arbejder Flygtningenævnet ifølge Hannah Krog også ud fra et forsigtighedsprincip.

- Hvis man ikke kan udelukke, at myndighederne er interesserede i en person, er det helt klare udgangspunkt, at pågældende får en opholdstilladelse, siger hun.

Når omkring halvdelen af de afviste syriske flygtninge alligevel bliver sendt tilbage skyldes det bl.a. deres alder: Ældre mænd risikerer ikke at blive genindkaldt til militærtjeneste i Syrien. Yngre kvinder har måske aldrig været politisk aktive eller haft problemer med myndighederne.

Flygtningenævnet behandler cirka 10 sager om hjemsendte syrere om ugen i øjeblikket og bekræfter over for Avisen Danmark, at de omstøder knap 50 procent af Udlændingestyrelsens afgørelser.

Commentaires


bottom of page