top of page

Her kan du lære om religionsfrihed online

Ifølge forskningscentret Pew lever 75 procent af verdens befolkning i lande, hvor religionsfriheden er begrænset af staten, og hvor der sker hadforbrydelser, vold eller terrorisme på grund af religiøse forskelligheder.

Det vil en ny online læringsplatform lave om på ved at oplyse civilsamfund og medier såvel som diplomater og politikere om tros- og religionsfrihed. Hjemmesiden www.forb-learning.org er oprettet af det Nordiske Økumeniske Netværk for Tros- og Religionsfrihed (NORFORB). Hjemmesiden er på engelsk med mulighed for at vælge fransk, spansk, russisk, arabisk, vietnamesisk, tyrkisk osv.

Gratis oplysning til bred målgruppe

På hjemmesiden kan parlamentarikere og embedsmænd blandt andet finde relevant materiale og såkaldte ”værktøjskasser” til deres daglige arbejde samt oplysninger om relevante kontaktpersoner og organisationer.

For lærere og andre undervisere ligger der undervisningsmateriale og inspiration til øvelser og casestudier fra den virkelige verden.

Medierne henvises til de såkaldte ”Camden principper” og FN’s retningslinjer for journalistik, hvor der blandt andet står, at ”alle medier, som er moralsk og socialt ansvarlige og selvregulerende, bør spille en rolle i kampen mod diskrimination og for at fremme interkulturel forståelse.”

Hjemmesiden tilbyder desuden video- og tekstmateriale med grafiske forklaringer til almindelige borgere på syv forskellige sprog. Alt er gratis og kan benyttes af brugerne til at fremme tros- og religionsfrihed i deres dagligdag verden over.

Inspirerer til fordybelse og reflektion

Under menupunktet ”Til teologisk og etisk refleksion” kan man læse mere om tros- og religionsfrihed set fra hver af de fem verdensreligioners perspektiv. Materialet kommer både fra forskellige trossamfund og fra akademiske kilder og tager udgangspunkt i religionernes skrifter, filosofiske og politiske tekster. Målet er at opfordre studerende, forskere og religiøse medlemmer og ledere til at reflektere over menneskerettigheder og religionsfrihed i en teologisk og etisk sammenhæng.

Ønsker man at komme helt i dybden og for eksempel læse FN’s Menneskerettighedserklæring selv, ligger den under menupunktet ”I dybden”. Her kan man også læse om FN’s forskellige organer, og hvordan de arbejder for at fremme menneskerettigheder verden over.

Der er også statistisk materiale og officielle rapporter på hjemmesiden. En hjemmeside, som nok er værd at studere, for som det lyder på siden:

”Hvis du vil fremme og forsvare tros- og religionsfrihed, er det afgørende, at du kender dine rettigheder.”

Comments


bottom of page