top of page

Hjælp på vej til pressede afghanere

Danske Mission Østs lokale medarbejdere er klar til at uddele nødhjælp i det nordøstlige Afghanistan, så snart sikkerheden er på plads og pengene kan komme frem.


Billedet er sløret af hensyn til kvindens sikkerhed. Foto: Mission Øst


Hawija er eneforsørger for fem børn. Hun bor i en afsidesliggende landsby i Afghanistan sammen med sine to yngre søstre. Hawija må ikke arbejde og må ikke en gang gå udenfor uden en mandlig ledsager i familien. De to søstre kan ikke fortsætte deres uddannelse. Piger må ikke gå i skole længere end til 6. klasse. Officielt fordi der ikke er lærere nok, og derfor prioriteres højere uddannelse til drengene.

- Det er hjerteskærende, siger Mohammad Aslam, der er Mission Østs landechef i Afghanistan og kender den lille familie.

- Hvordan skal de klare sig? Der er tusindvis af familier i samme situation. Det er helt ubærligt. Familierne er traumatiserede, ja hele nationen er traumatiseret, fortæller Mohammad Aslam i et Teams-møde med Mission Østs hovedkontorer.


Bankerne er begyndt at åbne

Men der er lyspunkter. Bankerne er begyndt at åbne og tillader private at hæve op til 200 dollars og virksomheder at hæve større beløb af deres indestående. Og Mission Østs 100 lokale medarbejdere i landet er klar til at genoptage hjælpearbejdet i provinserne Takhar og Badakhshan i det nordøstlige Afghanistan.

Medarbejderne har modtaget professionel støtte og vejledning i at klare sig og agere under ekstreme forhold, og Mohammad Aslam er i telefonkontakt med dem dagen igennem for at støtte og vise sammenhold i organisationen.

Taleban har skriftligt anmodet Mission Øst om at genoptage projekterne, men kvindelige ansattes rolle er endnu uafklaret. Kan de kvindelige medarbejdere tage ud i felten og undervise befolkningen og i øvrigt samarbejde med deres mandlige kolleger både ude og hjemme?


Mission Øst forbereder nødhjælpsuddeling

Men allerede nu er Mission Øst ved at foretage en behovsundersøgelse blandt befolkningen og et lager af hygiejneartikler og køkkenudstyr er delt ud til dem med størst behov. Så snart mulighed åbner sig – både sikkerhedsmæssigt og økonomisk - vil Mission Øst fortsætte uddeling af nødhjælp til over 1.500 nødstedte familier i området.

- Vi er meget taknemmelige for al den medfølelse og støtte vi har fået fra Mission Øst og andre samarbejdspartnere i denne svære situation, slutter Mohammad Aslam.


Hawija er et dæknavn af hensyn til personens sikkerhed.

Comments


bottom of page