top of page

Hjælp til at tale med børn om racisme

Opdateret: 11. jan. 2021

Mordet på George Floyd skaber frygt hos børn. To specialister har udviklet en vejledning i at tale med børn om racisme.


Racismedebatten og videoen af drabet på George Floyd florerer på sociale medier og skaber usikkerhed og frygt hos børn. Derfor har Børns Vilkår i samarbejde med psykolog og pædagogisk specialist udviklet en vejledning i at tale med børn om racisme.

– Nogle børn har måske aldrig tænkt over, hvad racisme er for en størrelse, men kan være blevet bange over ting, de har set eller hørt. Og så er der børn, der måske er utrygge og kede af det, fordi de kan genkende sig selv, eller nogen de kender, når snakken falder på racisme. De har måske endda selv mødt racisme på forskellige måder, skriver de på Børns Vilkårs hjemmeside.

De to specialister er Naderah Parwani, autoriseret psykolog, behandler af PTSD og race-based trauma, og Laila Colding Lagermann, cand. pæd. i pædagogisk psykologi, ph.d. og uddannelses-, ungdoms- og minoritetsforsker.

Begge er medlemmer af det Psykologfaglige Netværk mod Diskrimination.

– Nogle familier kan som udgangspunkt selv vælge, om de vil tale med deres barn om racisme. I andre familier er det ikke et valg, men en nødvendighed. Simpelthen fordi det er en del af deres virkelighed og hverdagsliv. Uanset hvad, skal ingen børn stå alene med deres tanker og bekymringer, skriver Parwani og Lagermann.

Og derfor har de samlet nogle råd og tilgange til samtalen med børn om racisme:

  1. Vær ikke bange for at italesætte forskellighed

  2. Tal med børn om racisme – og lyt

  3. Betvivl ikke barnets tanker om, og/eller oplevelse af racisme

  4. Undersøg barnets bekymringer og eventuelle frygt

  5. Tal med barnet om, at forandring er mulig

  6. Støt børn i at italesætte deres værdier og styrker

  7. De voksne er rollemodeller

Comments


bottom of page