top of page

Rapport: Hver syvende kristen er forfulgt

Flere end 360 millioner kristne verden over er ramt af alvorlig forfølgelse eller diskrimination.

Det viser Open Doors’ årlige World Watch List.Afghanistan er verdens værste land for kristne. Det viser 2022-udgaven af Open Doors’ årlige liste over lande, hvor forfølgelsen af kristne er værst – kaldet World Watch List (WWL).

De seneste 20 år har Nordkorea toppet listen, og selv om forfølgelsen i Nordkorea ikke er blevet mindre, har Talebans magtovertagelse i Afghanistan betydet, at presset mod de kristne er blevet så voldsomt, at landet havner øverst på den triste liste.


Pres eller vold

WWL-metoden skelner mellem to hovedudtryk for forfølgelse: Squeeze (det pres kristne oplever på alle områder af livet) og Smash (almindelig vold). Mens Smash kan måles og spores gennem indberetning af konkrete hændelser, kan Squeeze dokumenteres ved at vurdere, hvordan kristent liv og vidnesbyrd er sat under pres i specifikke livssfærer.

Efter en række indledende forskningsforespørgsler, udfyldes et spørgeskema med 84 spørgsmål af forskere i og udenfor de lande, hvor forfølgelse finder sted, oplyser Open Doors i et metodedokument.


Det højeste antal i årevis

I år er der 76 lande på listen over lande med høj til ekstrem høj grad af forfølgelse, og samlet udsættes flere end 360 millioner kristne for alvorlig forfølgelse eller diskrimination. Det er det højeste antal i de 29 år, WWL har eksisteret - og svarer til hver syvende kristen verden over.

”Det er umådelig trist læsning. Udviklingen sker på trods af, at en lang række lande – herunder Danmark – har haft øget fokus på problemet. Og vi kan desværre forvente, at stigningen fortsætter, for Talebans succes i Afghanistan har givet islamister i andre lande blod på tanden,” forklarer René B. Ottesen i en pressemeddelelse. Han er generalsekretær i Open Doors Danmark og Færøerne.


Islamister vejrer morgenluft

I Pakistan er opbakningen til Taleban eksempelvis gået frem; det samme forventes at ske i Indonesien, hvor Jemaah Islamiyah har tætte bånd til Taleban. Også i Afrika har Talebans succes i Afghanistan fået islamister til at vejre morgenluft. Islamisterne opererer ofte i lande med korrupte og svage regeringer, og lige nu føler de, at det blot er et spørgsmål om tid, før de udenlandske styrker, der støtter kampen mod dem, rejser. Et eksempel er al-Shabaab, som har kæmpet mod Somalias regering og dets allierede, den Afrikanske Unions styrker, i det sidste årti.


Nigeria på blodig førsteplads

Både Congo og Nigeria ligger i topti over lande, hvor der udøves mest vold mod kristne.

”Nigeria er for tredje år i træk det land, hvor rå vold mod kristne er værst – og fire ud af fem kristne, som dræbes for deres tro, er nigerianere – 4.650 alene det seneste år,” fortæller René B. Ottesen og fortsætter:

”Alligevel kan hverken kristne eller andre minoritetsgrupper regne med den nigerianske føderale regering, når det gælder deres beskyttelse. Gymnasier, skoler, kirker, landsbyer og samfundsledere er fortsat mål for kidnapninger, drab, skader og ødelæggelse af husdyr og levebrød. Det er både militante fulanier og islamistiske grupper som Boko Haram og Islamisk Stat, der står bag volden landet.”


Vil tømme Indien for kristne

Ud over i Afrika stiger volden mod kristne også markant i Indien, som de seneste tre år er steget på listen over lande med mest vold mod kristne – i år ligger landet som nummer tre. Årsagen er voldelige hindunationalister, som ønsker at tømme Indien for alle andre religioner end hinduisme og derfor angriber kristne – ofte med myndighedernes mere eller mindre stiltiende accept.


Millioner af kinesiske kirker drosler ned

Forholdene for de kristne i Kina er siden 2018 blevet dårligere og dårligere, og den udvikling er på ingen måde på vej til at klinge af. Nye regler fra maj 2021 kræver eksempelvis, at religiøse ledere "elsker moderlandet samt støtter ledelsen af ​​det kommunistiske parti og det socialistiske system". De må ikke ”sætte den nationale sikkerhed i fare, underminere den nationale enhed" eller ”skabe splittelser i landet”.

”Derudover er Kinas resolutte reaktion på coronapandemien veldokumenteret. Men mange kirker har ikke fået lov at åbne igen efter at være blevet lukket ned som følge af coronarestriktioner,” oplyser René B. Ottesen.

”Det har tvunget dem til at mødes i mindre grupper i hjemmene eller online. Open Doors anslår, at millioner af kirker – op mod 80 procent af alle kirker i Kina - har neddroslet deres aktiviteter eller har valgt at dele deres samlinger op i mindre huskirker. Derudover er flere end 3.000 kirker lukkede helt.”


Smædekampagner

Også i Syd- og Mellemamerika bliver coronapandemien brugt som påskud til at overvåge kirker og pålægge dem nye restriktioner, og i Cuba blev katolske og protestantiske ledere endvidere tilbageholdt, tortureret og idømt alt for høje bøder, fordi de deltog i masseprotester for social retfærdighed. Også i Nicaragua og Venezuela førte myndighederne smædekampagner mod katolske biskopper, annullerede registreringstilladelser samt lukkede kirker.


To gode nyheder

Det seneste år har dog ikke kun budt på dårlige nyheder for forfulgte kristne. For eksempel opmuntrede pavens besøg i Irak en række kristne til at overveje at vende tilbage til landet for at medvirke til at genopbygge det. Derudover vakte det stor glæde, da den colombianske nonne Gloria Argoti blev frigivet af de militante islamister i Mali, som havde holdt hende fanget i næsten fem år.


Perioden, der er indhentet data fra, er den 1. oktober 2020 til den 30. september 2021.

Comments


bottom of page