top of page

'Hvis det er en pige, så dræb hende!'

Rosa Kepo blev født i Papua Ny Guineas jungle, som hendes mor var blevet forvist til og dér havde fået besked på at slå Rosa ihjel. Men moderen flygtede til danske missionærer og Rosa fik en tryg opvækst. I dag leder Rosa et børnehjem for andre udsatte børn.


Rosa th. var "udsat" i bogstaveligste forstand. I dag leder hun et børnehjem for udsatte børn i Papua Ny Guinea. Foto: Tajs Würtz Jespersen.


Af Tajs Würtz Jespersen og Svend Løbner


I Papua Ny Guinea fik Rosas mor besked på at dræbe sin lille nyfødte datter, men gemte hende i junglen, indhyllet i store blade. Her lå den lille pige i tre dage, dækket af blod, og myrer kravlende ind i øjne, næse, mund og ører. Indtil hun blev fundet og kom med sin mor hen på en missionsstation, hvor hun voksede op hos danske missionærer. I dag leder Rosa Kepo et børnehjem i landets hovedstad Mont Hagen.

En historie, der i anledning af Kvindernes kampdag 8. marts fortæller om udsatte kvinders utrolige evne til at overleve, frigøre og udvikle sig mod alle odds.


Vigtigt at komme ud til isolerede samfund

Papua Ny Guinea øst for Indonesien og nord for Australien er det af verdens mest fragmenterede lande. Over 800 sprog har befolkningen udviklet over tid, fordi de lever isoleret fra hinanden af høje bjerge og tæt jungle. Derfor er transport også en stor udfordring, men til alt held har verdens største humanitære flyselskab MAF en base på øen og skaffer nødhjælp, sundhedshjælp og uddannelse til de isolerede stammer.

Således også i 1960’erne, da unge danske missionærer skulle komme til at redde Rosas liv. Missionærerne hedder Sophia og Jacob Sode og var missionærer på de sydlige øer i Papua Ny Guinea. Tilbage i 1961 blev de af MAF fløjet helt ud til Ialibu, der skulle blive deres base i 47 år.

MAF står for Mission Aviation Fellowship og har også en afdeling i Danmark. MAF blev startet efter Anden Verdenskrig af to RAF-piloter, der ville bruge deres evner til at navigere under vanskelige forhold til at yde nødhjælp i udviklingslande. I dag flyver MAF med 123 fly i 27 lande og samarbejder med over 1.400 organisationer om at bringe hjælpen ud.


Alene og dækket af blod og myrer

Rosa fortæller sin historie til Rebecca og Tajs Würtz Jespersen, som er udsendt af MAF til Papua Ny Guinea.

- Hvis det er en dreng, så tag ham med hjem; hvis det er en pige, så dræb hende!

Sådan lød råbene inde fra landsbyen, da Rosas mor havde søgt skjul i junglen for at føde sit barn. Ifølge traditionen må kvinder ikke føde i hjemmene.

- Da jeg blev født, havde min far tre koner. Jeg blev givet som fredstraktat. I vores kultur bliver mænd regnet for mere end kvinder. Og fordi de ikke havde hospitaler dengang, måtte kvinderne føde i junglen. For mændene mente ikke, det var godt, hvis kvinderne fødte inde i huset.

- Så min mor fødte mig i bushen, mens mændene råbte ud til hende inde fra landsbyen. Men min mor ville ikke dræbe mig, så hun svøbte mig i junglens blade og lagde mig i græsset. Dér lå jeg i tre dage.”Hun må være død nu!”

Rosa holder en pause, inden hun fortsætter:

- En kvinde fra landsbyen kom med brænde for at tænde et bål for min mor, så hun kunne få varmen. Og kvinden sagde: ”Åh, det ser ud til at du har født en pige, for du har ikke din baby hos dig. Hun må være død nu!” Ja, sagde min mor, tjek hende i bushen. Og da kvinden kom og fandt mig og løsnede junglebladene omkring mig, var jeg dækket af blod og myrer. Min mor sagde: ”Jeg vil ikke dræbe mit barn!” Hun flygtede ud af junglen og kom hen til missionsstationen, hvor jeg voksede op hos missionærerne.

På missionsstationen kom Rosa i skole og gik hver uge i søndagsskole, hvor Sophia Sode lærte hende børnesange og bibelhistorier, som hun nu har videregivet til børn i 38 år som leder af børnehjemmet Bible Faith Orphanage Outreach Centre.”Tak til Danmark!”

- Jeg vil gøre bare en lille smule af det, som Sodes gjorde for mig dengang i landsbyen. De er mine forbilleder og har investeret så meget i mit liv. Det giver jeg videre til mine egne fire børn og seks børnebørn og de 35 børn på børnehjemmet.

Sodes sendte hende på regeringens skole inde i storbyen og betalte for det første års studier. Senere tjente hun selv penge til studierne ved at passe skolens have. På skolen mødte hun sin mand, som hun nu har været gift med i 42 år. Allerede dengang tog parret sig af forældreløse børn. Flere og fere børn kom til og fra 2005 arbejdede hun på børnehjemmet i Mount Hagen. De første fem år tog de sig af i alt 200 børn. Rosa har været leder af børnehjemmet siden 2012.

- Tak til Danmark som sendte Sophia og Jacob Sode til Papua Ny Guineas jungle på de sydlige øer. De satte et stort aftryk i folkets liv. Deres navne bliver husket op til i dag. Mange af de børn, som Sodes tog til sig, er i dag ledere i det offentlige og i erhvervslivet. Jeg er så privilegeret at være et af deres børn i troen. Gud velsigne Danmark! slutter Rosa Kepo sin historie.


Artiklen er skrevet i samarbejde med MAF Danmark.

Comments


bottom of page