Hvordan komme sig efter systematisk seksuel vold i årevis?
Det har jeg fået et lille indblik i ved at tale med en psykolog og teamleder for såkaldt psykosocial støtte ved et multicenter i Sinjar, Irak.

Yazidikvinde maler sine oplevelser på et medborgercenter i Sinjar. Foto: Mission Øst.
Onsdag den 3. august var det præcis 8 år siden terrorbevægelsen Islamisk Stat angreb det lille mindretal yazidierne i deres hovedby Sinjar i Irak og henrettede mænd, voldtog kvinder og bortførte små teenagepiger som sexslaver.
Selv om terrorbevægelsen er slået tilbage, savnes stadig 3.000 af de solgte piger. De er enten slået ihjel eller i fortsat fangenskab hos IS-krigere. Men det er lykkedes tusindvis af piger og kvinder at flygte tilbage til Sinjar. Nu venter et enormt indre genopbygningsarbejde. For hvordan kommer man sig efter systematisk seksuel vold og voldtægt i årevis?
Det har jeg fået et lille indblik i ved at tale med en psykolog og teamleder for såkaldt psykosocial støtte ved et multicenter i Sinjar, som den danske hjælpeorganisation Mission Øst åbnede året efter massakren i 2015. Selv om de færreste herhjemme har oplevet så voldsomme overgreb, tænker jeg, at vi alligevel kan bruge deres råd herhjemme også.
For det første er der brug for et fortroligt rum til at tale ud i. Tilliden skal langsomt bygges op. Det er mennesker, der blevet svigtet på det groveste. I det trygge rum, som så opstår, tilbydes personen at indgå i sociale aktiviteter sammen med andre. I Sinjar syr de tøj, tegner, maler, koger slik og dyrker yoga. Når de samarbejder, taler de også sammen, og nye venskaber opstår. Det er en stor hjælp, at pigen eller kvinden ved, at de ikke er alene.
For det andet er det vigtigt at gøre op med skyldspørgsmålet. Det lyder utroligt, men piger og kvinder udsat for seksuel vold er mærket af en enorm skyldfølelse. Her er det vigtigt at gøre klart: Det er ikke din skyld. Sket er sket. Det er fortid nu. Du lever nu, og må lægge alle tanker og følelser om fortiden bag dig.
For det tredje kan man gøre noget med sin krop, når man er plaget i sindet og på randen af depression. Yoga er en stor hjælp. Åndedrætsøvelser skaber ro i hele kroppen. Og det kan også være godt at skifte miljø. Flytte, skifte job eller tage på weekend et sted. Bare flytte sig.
Der er ingen nemme løsninger. Og slet ikke når man som på centret i Sinjar skal behandle 50-60 personer hver dag. Men det er et skridt på vejen til et nogenlunde normalt liv efter de grufulde år med terror.
Indlægget har været bragt i Avisen Danmark.